Linkovi

Tramp najavio uvođenje dodatnih taksi na proizvode iz Kine


Zastave Kine i Sjedinjenih Država, ilustrativna fotografija
Zastave Kine i Sjedinjenih Država, ilustrativna fotografija

Sjedinjene Države će od 1. septembra uvesti takse od deset odsto na robu u vrednosti od 300 milijardi dolara koju uvoze iz Kine, objavio je na društvenoj mreži Tviter predsednik SAD-a Donald Tramp.

Američki predsednik je objavio da trgovinski pregovori sa Kinom napreduju sporo, najavivši međutim njihov nastavak.

Trampova objava usledila je po povratku američke delegacije sa pregovora u Pekingu, koje je Bela kuća u saopštenju ocenila kao konstruktivne. Očekuje se da će pregovori sa Kinom biti nastavljeni u septembru u Vašingtonu. Datum međutim još nije poznat.

Krajem juna, na marginama samita G20 u japanskoj Osaki dve države su se saglasile da otpočnu nove trgovinske pregovore i da Vašington odloži uvođenje dodatnih carina na kinesku robu. Tada je američki predsednik poručio da postojeće carine neće biti povećavane i da se neće uvoditi dodatni porez na robu u vrednosti od 300 milijardi dolara koja se uvozi u SAD.

Prethodno su Sjedinjene Države su uvele taksu od 25 odsto na robu iz Kine u vrednosti od 250 milijardi dolara, na šta je Peking uzvratio identičnim taksama na američku robu u vrednosti od 110 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG