Linkovi

Severna Koreja ispalila dve rakete, verovatne nove probe


Snimak lansiranja sevenokorejske rakete
Snimak lansiranja sevenokorejske rakete

Severna Koreja ispalila je u subotu dve rakete kratkog dometa zbog, kako je saopštila Južna Koreja, zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vežbi.

Nove raketne probe su verovatne, s obzirom na to da severnokorejska vojska izvodi svoje letnje vežbe, naveo je Generalštab južnokorejske vojske.

Pjongjang je testirao rakete nekoliko sati nakon što je predsednik Donald Tramp rekao da je dobio "veoma lepo pismo" od sevenokorejskog lidera Kim Džong Una.

Od sastanka Trampa i Kima 30. juna i dogovora o oživljavanju pregovora o denuklearizaciji, Severna Koreja ispalila je niz raketa i projektila.

Neimenovani američki zvaničnik saopštio je da je najmanje jedan od projektila, ispaljenih u subotu, sličan onim koji je Pjongjang prethodno lansirao.

Obe rakete letele su oko 400 kilometara, na visini od oko 48 kilometara, saoopštila je južnokorejska vojska.

Tramp je potcenjivao značaj prethodnih severnokorejsih raketnih proba, navodeći da nije bilo nuklearnih i balističkih testova, i da su sve ispaljene rakete bile kratkog dometa.

Severnokorejski državni mediji još nisu potvrdili najnovije lansiranje raketa, ali su u subotu optužili Seul za "gomilanje oružja protiv dijaloga"

"Južna Koreja je glavni kriminalac koji diže tenzije na Korejskom poluostrvu i uništava mir i stabilnost", navodi se u komentaru severnokorejskih medija.

Južna Koreja zatražila je od Pjongjanga da zaustavi probe, dok je kabinet južnokorejskog predsednika saopštio da je Severna Koreja u subotu testirala kapacitete novih raketa kratkog dometa.

XS
SM
MD
LG