Linkovi

Vašington Post: Stejt department pojačava istragu mejlova Hilari Klinton


Bivša državna sekretarka Hilari Klinton na samitu "Žene u svetu" u Njujorku, 12. aprila 2019.
Bivša državna sekretarka Hilari Klinton na samitu "Žene u svetu" u Njujorku, 12. aprila 2019.

Administracija Donalda Trampa pojačala je istragu o mejlovima Hilari Klinton, objavio je Vašington Post u subotu. Tako je oživela tema koju je predsednik često koristio da bi napadao svoju protivkandidatkinju na izborima 2016.

Pitanje da li je Klinton, mimo pravila, koristila privatni imejl nalog i server dok je bila državna sekretarka navelo je Trampa da ponavlja da ona zaslužuje da završi u zatvoru, a na njegovim predizbornim skupovima često se čulo skandiranje: "pošaljite je u zatvor!"

Donald Tramp i Hilari Klinton na drugoj predsedničkoj debati u Sent Luisu, 9. oktobra 2016.
Donald Tramp i Hilari Klinton na drugoj predsedničkoj debati u Sent Luisu, 9. oktobra 2016.

Posle istrage FBI-ja, bivši direktor biroa Džejms Komi nije preporučio podizanje optužnice protiv Klinton, ali je opisao njeno ponašanje kao "izuzetno neoprezno"

Proteklih nedelja, istražitelji Stejt departmenta kontaktirali su i do 130 osoba u vezi sa mejlovima koje su poslali pre više godina, koji su retroaktivno klasifikovani, a skoro svi su poslati ili su završili na privatnom nalogu Klinton, objavio je Post.

List se poziva na izjave sadašnjih i bivših zvaničnika u izveštaju da su istražitelji Stejt departmenta počeli da kontaktiraju zaposlene pre oko godinu i po dana, pre nego što je istraga utihnula, ali je obnovljena u avgustu.

“To nema veze sa tim ko je u Beloj kući", izjavio je jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta za Post, institirajući na anonimnosti. "Toliko je vremena bilo potrebno da se prođe kroz milione imejlova, a to je oko tri i po godine."

Izveštaj o obnovljenoj istrazi protiv Klinton objavljen je iste nedelje kada su demokrate u Kongresu pokrenule istragu opoziva predsednika Trampa, zbog optužbi da je pokušao da "zavrne ruku" ukrajinskom predsedniku kako bi dobio podatke o jednom od svojih glavnih rivala na izborima 2020, Džou Bajdenu.

Stejt deparment: Nema političke motivacije

Zvaničnici Stejt departmenta poriču da istraga ima bilo kakvu političku motivaciju.

Međutim, jedan bivši visoki američki zvaničnik upoznat sa istragom kaže da je, kako izgleda, to sredstvo za republikance da "nastavljaju da posećaju na pitanje mejlova Hilari Klinton" i način da "bacaju senku na ugled cele grupe demokrata koje se bave spoljnom politikom."

Ljudima čiji su mejlovi sakupljeni tokom istrage ne preti krivično gonjenje.

Način na koji Tramp vodi računa o klasifikovanim podacima takođe je često dovođen u pitanje, kao što je bio trenutak kada je otkrio tajnu informaciju o Islamskoj državi grupi visokih ruskih zvaničnika u Ovalnoj kancelariji, u maju 2017.

A u aprilu, jedan uzbunjivač je rekao Kongresu da je oko 25 zvaničnika Bele kuće, uključujući i neke od njegovih glavnih savetnika, dobilo propusnice i pristup poverljivim podacima uprkos preporukama osoblja da se to ne uradi.

Hilari Klinton je ranije svoj izborni poraz objasnila time što je Komi na kratko otvorio istragu FBI-ja o njenoj upotrebi privatnog imejla naloga i servera samo nekoliko dana uoči izbora 2016.

XS
SM
MD
LG