Linkovi

Hamilton: Boris Džonson između čekića i nakovnja?


Daniel Hamilton, ekspert za Evropu na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu.
Daniel Hamilton, ekspert za Evropu na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu.

Članice EU složile su se da "intenziviraju" pregovore o Bregzitu sa Velikom Britanijom u narednih nekoliko dana saopšteno je posle današnjeg sastanka u Briselu između britanskog ministra za Bregzit, Stiva BarklIja i glavnog pregovarača Unije, Mišela Barnije-a, koji su obe strane opisali kao "konstruktivan". Britanski premijer Boris Džonson sa svoje strane je upozorio da nije rešeno glavno pitanja bez kojeg nema dogovora.

Brisel je od starta zauzeo tvrdu liniju u pregovorima o Bregzitu - delimično da bi druge zemlje članice i evroskeptičnu javnost obeshrabrilo da razmišljanju o raskidu sa EU što bi dodatno dalje oslabilo blok, objašnjava Daniel Hamilton, ekspert na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu.

Po njemu, logika koja stoji iza takvog stava je procena da “meki Bregzit,” podrazumeva da Britanija može da bira uslove izlaska, odnosno sačuva sporazume, pre svega trgovinske i carinske, koje joj idu u korst, a odbaci one sa kojima se ne slaže.

“Boris Džonson traži bolji dogovor, ali pregovori su za sada prekinuti. Ništa se ne može postići, bez pregovora ,” navodi Hamilton

Glavni kamen spoticanja, dodaje on, je kako rešiti problem postojeće granice Republike Irske I Severne Irske, koja želi da ostane u carinskoj uniji sa EU u kojoj su granice ukinute. Severna Irska je inače jedini deo Ujedinjenog Kraljevstva sa spoljnom kopnenom granicom sa EU, odnosno Republikom Irskom:

“Severnoirski problem komplikuje situaciju iz više razloga, uključujući pitanje viza i carina. Stanovnici Severne Irske to jednostavno ne žele, pri tom imaju i pravo veta na eventualni dogovor o Bregzitu. Brisel takođe neće prihvatiti nikakvo drugo rešenje u pogledu Bregzita.”

Džonson je takođe suočen sa zakonom koji je britanski parlament usvojio prošlog meseca kojim se pemijeru nalaže da ukoliko ne postigne sporazum o Bregzitu pre istekaa roka, 31. oktobra, mora da traži još jedno odlaganje Bregzita sve dok se sporazum ne postigne. Drugim rečima, ukinuta je mogućnost “tvrdog Bregzita.”

Međutim, Džonson računa na još jednu opciju, tvrdi Hamilton.

“Mislim da Džonson želi da raspiše prevremene izbore, konzervativci prema anketama još uvek uživaju podršku većine birača. Džonson se kocka sa idejom da će on i konzervativci pobediti i steći većinu u parlamentu, I da će privoli konzervativne parlamentarce, kao i Brisel da se slože s njim. Kocka je velika, ali verujem da tako razmišlja.”

Dodatnu neizvesnost čini najava Škotske da će u slučaju tvrdog Bregzita početi pripreme za referendum o nezavisnosti pre maja 2021. I to bez odobrenja Londona

XS
SM
MD
LG