Linkovi

Predstavnički dom u punom sastavu glasa o istrazi opoziva


Predsednik SAD Donald Tramp ispred predsedničkog helikoptera na aerodromu O'Her u Čikagu, 28. oktobra 2019. (Foto: Reuters/Leah Millis)
Predsednik SAD Donald Tramp ispred predsedničkog helikoptera na aerodromu O'Her u Čikagu, 28. oktobra 2019. (Foto: Reuters/Leah Millis)

Predstavnički dom američkog Kongresa u punom sastatvu glasaće ove nedelje o istrazi opoziva predsednika Donalda Trampa, kako bi odgvorio na navode Bele kuće da je istraga nezakonita.

Predsedavajuća Predstavničklog doma, demokratkinja iz Kalifornije Nensi Pelosi zakazala je glasanje za četvrtak, navodeći u pismu kolegama da želi da "eliminiše svaku sumnju" u vezi sa procesom.

Pelosi kaže da će rezolucija o istrazi opoziva "potvrditi istragu koja je u toku... uspostaviti procedure za pretrese koji bi bili otvoreni za američke građane... utvrditi proceduru da se dokazi prebace Odboru za pravosuđe... i uspostaviti prava na proces za predsednika i njegovog pravnog savetnika".

Tramp i republikanski zakonodavci koji ga podržavaju nazivaju istragu nezakonitom jer se održava iza zatvorenih vrata, a Predstavnički dom u punom sastavu nikad nije glaso o njoj. Pelosi kaže da taj argument "nema osnova".

Ne postoji zakon koji nalaže da Predstavnički dom u punom sastavu mora da odobri istragu, a stranka koja ima većinu - trenutno demokrate - određuje pravila koja se odnose na proces opoziva.

Svedoči čovek koji je slušao razgovor Trampa i Zelenskog

Pre tog glasanja, u Kongresu se danas nastavljaju svedočenja u okviru istrage o opozivu predsednik Trampa, a članovi tri odbora - za obaveštajna pitanja, spoljnu politiku i nadzor - imaće priliku da ispitaju Aleksandra Vindman, potpukovnik američke vojske, koji je član Saveta za nacionalnu bezbednost.

Vindman u pripremljenoj uvodnoj reči koju su unapred dobile i objavile brojne medijske organizacije navodi da je jedan od ljudi koji su slušali razgovor 25. jula, kada je Tramp vršio pritisak na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da mu učini "uslugu", tako što će istražiti navodno ukrajinsko mešanje u američke izbore 2016. u korist demokrata i optužbe za korupciju protiv demokratskog kandidata za predsedničku nominaciju 2020. Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera, koji je radio za jednu ukrajinsku kompaniju koja proizvodi gas.

"Bio sam zabrinut zbog tog razgovora. Nisam mislio da je u redu zahtevati od strane vlade da istraži američkog državljanina, a bio sam zabrinut o implikacijama u vezi sa podrškom američke vlade Ukrajini", navodi Vindman.

On je takođe opisao sastanak dve nedelje pre telefonzog razgovora u kojem je, kako kaže, američki ambasador u Evropskoj uniji Gordon Sondlend "počeo da govori o tome da će Ukrajina obaviti specifične istrage" kako bi Ukrajinci osigurali susret između Zelenskog i Trampa.

"Rekao sam ambasadoru Sondlendu da je njegova izjava nedolična, da zahtev da se istraže Bajden i njegov sin nemaju nikakve veze sa nacionalnom bezbednošću i da takve istrage nisu nešto u šta će Savet za nacionalnu bezbednost da se upušta ili gura", zaključio je Vindman.

XS
SM
MD
LG