Linkovi

Pens obišao trupe u Iraku, pružio podršku Kurdima


Potpredsednik SAD Majk Pens obraća se trupama u američkoj bazi u Erbilu u Iraku, 23. novembar 2019.
( Foto: Rojters/Jonathan Ernst)
Potpredsednik SAD Majk Pens obraća se trupama u američkoj bazi u Erbilu u Iraku, 23. novembar 2019. ( Foto: Rojters/Jonathan Ernst)

Potpredsednik Sjedinjenih Država Majk Pens boravio je u subotu u nenajavljenoj poseti Iraku da bi uverio iračke Kurde da imaju podršku Amerike, nakon odluke predsednika Donalda Trampa da povuče snage iz severne Sirije, koju su mnogi kritikovali kao izdaju kurdskih saveznika.

Pens se sastao sa predsednikom kurdistanskog regiona u Iraku Nečirvanom Barzanijem i telefonom razgovarao sa iračkim premijerom Adelom Abdulom Mahdijem, i obišao američke snage uoči praznika Dana zahvalnosti koji se obeležava narednog četvrtka u Sjedinjenim Državama.

Turska je prošlog meseca pokrenula ofanzivu u severoistočnoj Siriji nakon Trampove iznenadne odluke da povuče svih hiljadu vojnika iz tog područja. Pens je bio posrednik u postizanju sporazuma sa Ankarom o privremenom prekidu ofanzive, da bi se povukli kurdski borci.

Primirje je trebalo da ublaži krizu koju je podstakla Trampova odluka, a koju se članovi Kongresa iz obe stranke kritikovali kao izdaju kurdskih saveznika koji su se sa američkim snagama borili protiv Islamske države.

Cilj Pensove posete polu-autonomnom kurdskom regionu u Iraku, u subotu, trebalo je da pokaže da Sjedinjene Države cene kurdsko žrtvovanje i da potvrdi američku podršku i partnerstvo sa kurdskim borcima.

"Takođe želim da iskoristim priliku da u ime predsednika Donalda Trampa potvrdim snažne veze, iskovane u ratu, između američkog naroda i Kurda širom regiona", rekao je Pens na početku sastanka sa Barzanijem.

Potpredsednik SAD, koji je putovao vojnim avionom iz bezbednosnih razloga, prve je sleteo u vazduhoplovnu bazu Al Asad severozapadno od Bagdada, a zatim telefonom razgovarao sa iračkim premijeom o nemirima i protestima koji su potresli Irak. U masovnim protestima protiv korupcije od oktobra su poginule stotine ljudi.

Američki zvaničnici saopštili su da je Pens iračkom premijeru preneo poruku da bi Irak trebalo da se distancira od Irana i da poštuje slobodu govora učesnika protesta.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je u ponedeljak da su Sjedinjene Države spremne da uvedu sankcije korumpiranim iračkim zvaničnicima, kao i onima koji su odgovorni za smrt demonstranata.

XS
SM
MD
LG