Linkovi

Slučaj NIN: Naslovnica važnija od afere "Krušik"?


Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk ističe da će i naredni brojevi izlaziti sa belim naslovnim stranama
Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk ističe da će i naredni brojevi izlaziti sa belim naslovnim stranama

Nedeljnik NIN je jutros osvanuo sa belom naslovnom stranom nakon što je izdavač "Ringier Aksel Špringer" odlučio da povuče fotografiju na kojoj se nalazi predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete sajmu naoružanja, koji je održan u Beogradu pre dve godine. Predstavnici vlasti su tu fotografiju protumačili kao poziv na ubistvo Vučića, deo javnosti ne nalazi da je to tumačenje fotografije validno.

Narednih nekoliko brojeva NIN-a neće imati fotografije na naslovnim stranama - odlučila je redakcija ovog uglednog nedeljnika, a kako je obrazložio glavni i odgovorni urednik Milan Ćulibrk, takva odluka je doneta kako se neko ne bi slučajno kačio za slike i da se ne bi pričalo samo o slikama.

"Mene mnogo više interesuje da se priča o tome kako je oštećen 'Krušik', ko ga je oštetio, ko je kriv što ta državna firma propada i stoji sve gore, a u isto vreme vidimo da neke privatne firme za koje radi neki očevi nekih ministara, kupuju imovinu po Beogradu", rekao je Ćulibrk za Insajder i dodao da je izdavač NIN-a "Ringier Aksel Špringer" zaključio da je neprimerena fotografija koja je trebalo da bude na naslovnoj stranici ovonedeljnog broja.

U izjavi za Glas Amerike, predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ističe da on lično nije imao problem sa naslovnicom NIN-a, da nije video ono što su, pre svih predstavnici vlasti videli.

"U ovom društvu mi imamo svaki dan po nekoliko naslovnica koje otvoreno targetiraju građane Srbije koji su kritički opredeljeni prema aktuelnoj vlasti - i na to se, od strane vlasti, ministarstava ne reaguje. Ili se reaguje slabo.

Ova naslovna strana NIN-a je izazvala veliku pažnju vlasti i očigledno je poslužila za još jedan spin", kaže Bodrožić.

Na današnjoj tribini o medijskoj solidarnosti, novinarka nedeljnika NIN Dragana Pejović izjavila je da je redakcija mala i izuzetno podeljena u stavovima i mišljenjima po raznim pitanjima, ali da spolja uvek nastupa zajednički i da očekuje zajedničko saopštenje redakcije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da nema problem i da je saglasan sa naslovnicom, jer kako je rekao, snajper sa fotografije je dobar snajper koji pravi domaća kompanija.

"Samo vi te snajpere uperite u mene, nemojte ni u koga drugog. A ja ću se boriti i za vaše pravo da kažete šta god hoćete. Dok vi uperite snajper u mene, ja ću da se trudim da uperim vrh olovke u neki deo Srbije gde ćemo da gradimo nove fabrike i puteve", rekao je Vučić.

Naslovna nedeljnika NIN: Poziv na ubistvo Vučića ili spin?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00

Za ministra policije Nebojšu Stefanovića, čije se ime inače pominje u aferi Krušik, fotografija na naslovnoj strani NIN-a je skandalozna.

"Ta slika je namerno sečena tako da ostane baš taj deo da se vidi puška, da se vidi snajper i da se vidi predsednik Republike. Dakle, potpuno jasno da je neko hteo da stvori takvu vrstu konotacije. Mislim da je to skandalozno, da je to nešto što nikako ne može da se podvede pod bilo kakvo novinarstvo", izjavio je Stefanović.

Agencija Tanjug, čija je originalna fotografija poslužila kao naslovnica NIN-a je izašla sa stavom da to nije fotografija Tanjuga, već isečena, to jest "kropovana" fotografija koja je inače snimljena 27. juna 2017. godine, prilikom posete predsednika Vučića 8. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme u Beogradu.

Reč je, dakle, o uklanjanju dve trećine sadržaja, odnosno falsifikatu originalne Tanjugove fotografije, kojim je, nema sumnje, promenjen sadržaj fotografije, a time i njena poruka, saopštila je agencija.

XS
SM
MD
LG