Linkovi

Ograničiti Parove, Zadruge i druge rijaliti programe na tri sata dnevno


Improvizovana konferencija za štampu Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti ispred Skupštine Srbije, u Beogradu, 11. decembra 2019. (Foto: VOA/Rade Ranković)
Improvizovana konferencija za štampu Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti ispred Skupštine Srbije, u Beogradu, 11. decembra 2019. (Foto: VOA/Rade Ranković)

Iako su sakupili 43.000 potpisa podrške građana Srbije, Udruženju za zaštitu ustavnosti i zakonitosti to nije bilo dovoljno da preskoče prag Skupštine Srbije svojim predlogom izmene Zakona o elektronskim medijima, kojim predlažu ograničavanje emitovanja rijaliti programa na srpskim televizijama.

Na improvizovanoj konferenciji za medije u sredu ispred zgrade parlamenta, predsednik Udruženja Savo Manojlović je objasnio da su se sa ovom inicijativom obraćali i Ministarstvu kulture i informisanja, pa i poslanicima lično, da su od svih dobili podršku za svoj predlog, ali i odgovor da se sa tim izmenama zakona sačeka vreme posle izbora:

"Pošto Narodna skupština neće da usvoji ovaj zakon, jedino rešenje je da onda prihvati drugu ponudu - da razreši sve postojeće članove REM-a, jer oni očigledno nisu u stanju da obezbede poštovanje ovog zakona", rekao je Manojlović.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti izmenama Zakona o elektronskim medijima koje su predložili traže da se rijaliti program na televizijama ograniči na tri sata u periodu od 6:00 do 23:00 časova i da se uvede pola sata kulturnog programa za decu.

Kako su rekli, istraživanja iz 2017. i 2018. godine pokazuju da Pink ukupno emituje osam, a Hepi čak jedanaest i po sati rijaliti programa dnevno, da u njima ima dosta scena nasilja nad ženama, pornografskih scena, pa čak i unošenja pištolja u program:

"Ako oni tvrde da ne mogu o ovom zakonu da odlučuju - onda je jedino rešenje da razreše REM. Mi imamo trenutno ozbiljna kršenja zakona u svim tim rialiti programima koji su tipična krivična dela. I za ta krivična dela se ne odgovara. Ne odgovara se za unošenje pištolja, vi imate često seksualno nasilje, koje spada uvek u domen krivičnih dela protiv polnih sloboda", objašnjava predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Manojlović je podsetio i da je Televizija Hepi dobila nacionalnu frekvenciju kao televizija koja će dominantno emitovati dečiji kulturni program, a po istraživanjima, na kanalima Hepi i Pink televizije udeo kulturnog i naučnog programa je nula odsto.

XS
SM
MD
LG