Linkovi

Tramp tvrdi da nije tražio da se smanji preporuka dužine kazne za Rodžera Stouna


Predsednik SAD Donald Tramp u Ovalnoj kancelariji, odgobvara na pitanja novinara (Foto: AP)
Predsednik SAD Donald Tramp u Ovalnoj kancelariji, odgobvara na pitanja novinara (Foto: AP)

Predsednik SAD Donald Tramp poriče da je intervenisao u određivanju predloga dužine zatvorske kazne, koju je njegova administracija preporulila za njegovog političkog saveznika koji je proglašenb krivim za laganje Kongresa.

"Imam potpuno pravo da to uradim, ali držim se izvan stvari toliko da ljudi to ne bi mogli da poveruju", rekao je Tramp odgovarajući na . pitanje n ovinara u Ovalnoj kancelariji.

"Nisam razgovarao sa njima", dodao je misleći na zvaničnike Sekretarijata za prvaosuđe. "Mislio sam da je preporuka smešna. Mislio sam da je ceo slučaj bio smešan… uvreda za našu zemlju".

Prethodno, Tramp je na Tviteru pohvalio sekretara za pravosuđe Viijema Bara zbog toga što se umešao u slučaj protiv Rodžera Stouna i zatražio da mu se smanji kazna u odnosu na onu koju su tražili tužioci.

“Čestitam sekretaru za pravosuđe Vilijemu Baru zbog toga što je preuzeo slučaj koji je bio totalno van kontrole i možda nikada nije ni trebalo da bude pokrenuti”, napisao je Tramp na Tviteru.

Četvoro federalnih tužilaca predložilo je da Rodžer Stoun, Trampov saradnik i prijatelj, bude kažnjen sa 7 do 9 godina zatvora. Sva četvorica su se povukla iz slučaja posle intervencije sekretara za pravosuđe.

Stoun je osuđen u novembru 2019. za laganje Kongresa, uticaj na svedoke i opstrukciju kongresne istrage proizašle iz istrage Roberta Malera o ruskom mešanju u predsedničke izbore u Americi 2016. Izricanje kazne ga očekuje sledeće nedelje. Stounovi advokati traže uslovnu kazne.

Pošto su tužioci sugerisali koja bi bila adekvatna kazna, Sekretarijat za pravosuđe je saopštio da je “šokiran njihovih predlogom i da je kazna preterana”, ali je na kraju ostavljeno sudiji da konačno odluči o tome.

Predsednik Donald Tramp je napao prvobitni predlog tužilaca o dužini kazne i uporedio ga sa dvomesečnom kaznom na koju je 2018. osuđen član senatskog Odbora za obavštajna pitanja zbog laganja FBI-a.

“Dva meseca u zatvoru za stvorenje iz močvare i devet godina za Rodžera Stouna, koji nikad i nije bio deo Trampove kampanje. To baš zvuči pravedno! Možda su se tužioci odmetnuli? Močvara!”, tvitovao je Tramp.

Sekretarijat za pravosuđe je saopštio da je odlučio da zatraži blažu kaznu za Stouna, pre nego što je Tramp tvitovao, iako je vest o tome objavljena posle Trampovog tvita.

Predlog o blažoj kazni za Rodžera Stouna je odmah pokrenuo pitanja o Trampovom uticaju na Sekretarijat za pravosuđe, koji bi trebalo da deluje nezavisno.

XS
SM
MD
LG