Linkovi

Britanska ambasadorka: Sloboda medija i politička debata bitni


Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji, Šan Meklaud (Foto: Fejsbuk nalog Ambasade Velike Britanije, Screenshot)
Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji, Šan Meklaud (Foto: Fejsbuk nalog Ambasade Velike Britanije, Screenshot)

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji, Šan Meklaud, izjavila je da su medijske slobode bitne, kako bi mediji vladu i lokalne vlasti pozivali na odgovornost, a da slobodni mediji predstavljaju važan prostor za otvorenu i učtivu političku debatu.

"Važno je da postoji debata, a s obzirom da dolaze izbori, bitno je iznositi prave informacije o kandidatima. O tome trenutno razgovaramo sa vašom Vladom", rekla je Meklaud u Kragujevcu u intervjuu za portal Glas Šumadije.

Ocenila je da su vladavina prava i sloboda medija "stvari od vitalnog značaja za vašu zemlju i za vaš narod".

"Za napredak veoma je važno da imate zdrav zakonski okvir i predvidljivu poslovnu klimu koja će privući strane investitore. Što se tiče slobode medija... Vaša vlada je na sebe preuzela međunarodne obaveze u vezi sa slobodom medija i bezbednosti novinara. Vlada Velike Britanije podržava aktivnosti za očuvanje slobode medija i slobodno novinarstvo u Srbiji", rekla je ona i nastavila:

"Sloboda medija je bitna da bi vladu i lokalne vlasti pozivala na odgovornost, a i predstavlja važan prostor za otvorenu i učtivu političku debatu. Važno je da postoji debata, a s obzirom na to da izbori dolaze, bitno je iznositi prave informacije o kandidatima. Tako da to je nešto o čemu trenutno razgovaramo sa vašom Vladom", kazala je ambasadorka Velike Britanije.

Meklaud nije želela da komentarše odluku dela opozicije u Srbiji o bojkotu narednih izbora navodeći da ne bi bilo u redu da kao ambasadorka druge zemlje, govori o "bilo kojoj političkoj stranci ili pojedincu da li treba da učestvuju na izborima", ali da kao glasač na izborima u svojoj zemlji, voli da "ima izbor između kandidata i različitih politika".

"Volim da imam informacije o kandidatima, da su mi te informacije pristupačne, i što se toga tiče, mediji imaju veoma bitnu ulogu, posebno javni servis", naglasila je Meklaud.

XS
SM
MD
LG