Linkovi

Pažin posle susreta sa Rikerom: SAD ohrabruju dijalog u Crnoj Gori


Potpredsjednik crnogorske vlade Zoran Pažin sa vršiocem dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom (Foto: Vlada CG)
Potpredsjednik crnogorske vlade Zoran Pažin sa vršiocem dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom (Foto: Vlada CG)

Američki zvaničnici ohrabruju obje strane da daju doprinos dijalogu koji se vodi o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, ali smatraju da je to unutrašnje pitanje Crne Gore, rekao je za Glas Amerike potpredsjednik crnogorske vlade Zoran Pažin koji se tokom zvanične posjete Vašingtonu sastao sa vršiocem dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom i senatorom Ronom Džonsonom.

"Oni razumiju ono što je izraz demokratske potrebe Crne Gore da ima jedan savremeni i moderan zakon kakav ovaj zakon i jeste, ali smatraju upravo da je dijalog put koji stvara mostove, koji približava na neki način podijeljeno društvo oko ovog zakona, a mi smo za takav dijalog spremni. Vjerujem da ćemo vrlo brzo da nastavimo sa dijalogom sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve na ekspertskom nivou", rekao je Pažin posle susreta sa Rikerom, u odgovoru na pitanje Glasa Amerike o tome šta Vašington očekuju od dijaloga.

Potpredsjednik crnogorske vlade dodao je da njegovi sagovornici u Americi smatraju da je to unutrašnje pitanje Crne Gore.

"Oni pružaju podršku demokratskom dijalogu i ohrabruju jednu i drugu stranu da daju svoj doprinos tome", naglasio je Pažin.

Rekao je i da se sa vršiocem dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara "složio da je sloboda vjeroispovjesti od temeljnog značaja za demokratiju i da to pravo pripada svakom građaninu bez obzira na nacionalnu pripadnost ili neko drugo lično svojstvo.

"Zaista smatram da je zbog toga upravo neprihvatljivo i nelegitimno manipulisati na bilo koji način sa ovim pravom, posebno ne po obrascu koji je bio prisutan devedesetih godina, a svi pamtimo da je taj period ostao zabilježen po velikim razaranjima i stradanjima u regionu. Siguran sam da smo svi zajedno mnogo naučili iz tog perioda i da imamo demokratske zrelosti u samom regionu da nešto tako više ne dozvolimo."

Crnogorska vlada, kako je naglasio Pažin, spremna je da vodi otvoren i argumentovani dijalog o svim pitanjima, "posebno o onim koji su rezultat nerazumjevanja ili neke vrste nedostatka povjerenja".

"Crna Gora i sagovornici sa obje strane imaju stručnog kapaciteta, a uvjeren sam i strpljenja i tolerancije da upravo kroz ovaj dijalog dođu do obostrano prihvatljivog rešenja koje će značiti relaksaciju, čemu će se sigurno radovati svi dobronamjerni građani. Ja vjerujem da imamo za to kapacitet i optimista sam da ćemo kroz dijalog doći do rešenja koje će nas približiti u sada dosta različitim stavovima, a siguran sam da tome ne doprinosi bilo koja vrsta isključivosti ili ekskuziviteta u isticanju samo jedne strane, a zanemarujući ono što su prava drugih", rekao je Pažin.

Potpredsjednik crnogorske vlade je sagovornicima u Vašingtonu razgovarao i o bezbjednosnoj situaciju u Crnoj Gori i regionu, a kako je rekao, podržan je i evroatlantski put Crne Gore.

XS
SM
MD
LG