Linkovi

CG i koronavirus: Zabrana javnih okupljanja, obustavlja se nastava u školama


Ilustracija - Preventivne mere protiv koronavirusa u Kievu, Ukrajina, 12. marta 2020.
Ilustracija - Preventivne mere protiv koronavirusa u Kievu, Ukrajina, 12. marta 2020.

Crnogorsko Ministarstvo zdravlja i Nacionalno tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti donijeli su u petak odluku da zabrane sva javna okupljanja, uplovljavanje jahti i kruzera, bolničke posjete, zatvori nekoliko graničnih prelaza, a od 16. marta obustavi i nastavu u vaspitno-obrazovnim ustanovama na najmanje 15 dana, saopštili su zvaničnici.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović saopštio je novinarima da Vlada preduzima “maksimalne mjere predostrožnosti, koje su u njenoj moći, da se što duže odgodi pojava koronavirusa u Crnoj Gori”.

"Nažalost svjedoci smo da su brojne države zakasnile sa mjerama, što je za rezultat imalo masovno širenje epidemije. Mi ne smijemo napraviti takvu grešku i zato djelujemo”, rekao je Simović, koji je istakao da svaka od danas usvojenih mjera treba da se realizuje do kraja. “Vjerujemo da će sve te mjere naići na punu podršku građana, kako bi se zaštitili najranjiviji”.

On je pozvao, u ime Vlade Crne Gore, sve građane da zaborave na sve razlike, naglašavajući da “ovakve situacije zahtijevaju zajedništvo cijelog društva”.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović, koji je saopštio spisak mjera prihvaćenih od Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, na preporuku Instituta za javno zdravlje, rekao je da one uključuju i zabranu svih letova između Crne Gore i Švajcarske, kao i uplovljavanja svih kruzera u sedam crnogorskih luka, uključujući I luke Bar, Kotor i Porto Montenegro do 2. aprila.

Pored ostalog, sprovođenje mjera od strane korisnika I vlasnika velikih trgovinskih lanaca i maloprodajnih objekata, objekata za sport i rekreaciju, bazena, igraonica za djecu i sličnih objekata, s poslodavcima se nalaže i da omoguće obavljanje poslova od kuće, u skladu sa prirodom posla.

Zvaničnici su saopštili da se odluka odnosi i na zatvaranje dva granična prelaza prema Bosni i Hercegovini, i po jedan prema Albaniji i Hrvatskoj.

Ministar prosvjete, Damir Šehović, naglasio je da je odluka o obustavi nastave važi za narednih 15 dana, ali i da se ona može mijenjati u zavisnosti od situacije sa virusom.

"Svim roditeljima djece koje nijesu starija od jedanaest godina biće plaćeno odsustvo, dok njihovo dijete ne boravi u školi", rekao je ministar Šehović.

XS
SM
MD
LG