Linkovi

Da li je Bajden pobedio Sandersa?


Džo Bajden i Berni Sanders uoči debate održane u studiju kablovske televizije CNN (Foto: AP)
Džo Bajden i Berni Sanders uoči debate održane u studiju kablovske televizije CNN (Foto: AP)

Bivši američki potpredsednik Džo Bajden deluje da je na putu glatkog osvajanja predsedničke nominacije demokratske stranke posle ubedljivih pobeda na primarnim izborima u tri države Arizoni, Floridi i Ilinoisu. Bajden je beležio pobede prethodnih nedelja, u odnosu na svog protiv kandidata, senatora iz Vermonta Bernija Sandersa. Sandersova kampanja je u sredu saopštila da će senator u razgovoru sa pristalicama ponovo procenjivati dosadašnji učinak.

Džo Bajden je, podsetimo, u utorak učvrstio šanse da stekne nominaciju stranke. Takođe, nastojao je da smiri birače povodom pretnje koju predstavlja koronavirus.

“Svi smo u ovome zajedno. Ovo je momenat da svi vidimo I verujemo u najbolje u svakom od nas, da se pobrinemo za svoje susede I razumemo strah I stres koji mnogi osećaju", rekao je Bajden.

Senator Berni Sanders takođe je usredsređen na pandemiju koronavirusa. Nije, međutim, previše govorio o rezultatima primarnih izbora održanih u utorak - kada je izgubio u tri države u kojima su održani izbori.

“Mi moramo da obezbedimo da svako u našoj zemlji ko treba da ide kod lekara može da dobije zdravstvenu negu bez obzira na primanja", rekao je Sanders.

Bajden je, bez mnogo muke, pobedio u Arizoni, na Floridi i u Ilinoisu na primarnim izborima - zasenjenim pandemijom koronavirusa. On je preokrenuo tok svoje kampanje u Južnoj Karolini na primarnim izborima pre manje od tri nedelje i tim putem nastavio, kaže Džim Kesler, analitičar nevladine organizacije Treći put.

“Kada je Sander postao ozbiljan kandidat ljudi su rekli. OK da li će to biti on? I potom rekli ne, okupimo se iza jednog kandidata i to je bio Džo", ukazuje Kesler.

Demokrate sada moraju da se fokusiraju na ujedinjenje stranke sa ciljem da pobede Donalda Trampa u novembru, kaže profesor sa Univerziteta Južna Karolina Leri Sabato.

“Berni mora da nađe način da smiri ekstremnije “Berni botove” kako ih zovu ili “Berni bros(braću)”. A Bajdenovi sledbenici, vodeća struja demokratskog establišmenta, moraju da pruže ruku Sandersovim ljudima I održe sa njima ozbiljne razgovore", smatra Sabato.

Nekoliko predstojećih primarnih izbora je već odloženo zbog pretnje od koronavirusa. Neke države takodje razmatraju mogućnost da organizuju glasanje poštom.

XS
SM
MD
LG