Linkovi

Vučić: Vikend policijski čas od petka, moguć potpun karantin za Beograd


Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (AP Photo/Darko Vojinovic)
Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (AP Photo/Darko Vojinovic)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak uveče da ne isključuje odluku o uvođenju mera od 24 sata karantina u Beogradu, kao glavnom žarištu epidemije koronavirusa. Neće biti moguće da porodice provedu zajedno uskršnje praznike zbog korone, rekao je Vučić.

Vučić je, gostujući na RTS-u, najavio da će narednog vikenda policijski čas verovatno biti uveden od petka do ponedeljka ujutro, odnosno da je sasvim izvesno da će ta mera biti doneta za Beograd i Niš. Kao razlog, naveo je prepune ulice i prakove prošle subote prepodne, pre nego što je počeo policijski čas.

"Ne mislim da smo daleko ili blizu, procenjujemo na dnevnom novu potrebe za restriktivnijim merama, a lekari i struka tu meru treba da predlože, a mi ćemo da je donesemo", rekao je Vučić upitan da li će biti uvedena zabrane kretanja u trajanju od 24 sata.

Da bismo sprečili da imamo više mrtvih, zato donosimo sve te mere. Ako neko uznemiren, žao mi je, ali je prioritet život svakog čoveka, naglasio je on.

U Srbiji ukupno 2.447 zaražena, umrlih 61

Prema najnovijim podacima od utorka popodne, u Srbiji je tokom poslednja 24 sata testirano 1.047 ljudi, a pozitivno je 247. Od početka epidemije registrovano je 2.447, a od ponedeljka su preminule još tri osobe, tako da je ukupno 61 osoba izgubila život, saopšteno je na redovnoj konferenciji za štampu kriznog štaba.

Hospitalizovano je 1.394, na respiratoru je 108 ljudi.

Ministarstvo: Svi zaraženi koronavirusom moraju u bolnice, nema lečenja kod kuće

Odlukom Vlade Srbije, svi pozitivni na koronavirus ubuduće moraju biti lečeni u kovid bolnicama ili improvizovanim bolnicama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, a Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" prosledili su lokalnim samoupravama nove instrukcije.

Do sada su pacijenti, koji nisu imali simptome bolesti ili su imali blažu kliničku sliku bili lečeni kod kuće.

Svi pozitivni na koronu biće lečeni u bolnicama, oni bez simptoma ili sa blažom kliničkom slikom u privremenim bolnicama, a sa težom kliničkom slikom u kovid bolnicama, rečeno je državnoj agenciji Tanjug u Ministarstvu zdravlja.

Tepavčević: Koronavirus kao ledeni breg

Rasprostranjenost zaraze koronavirusom može se opisati fenomenom "ledenog brega", zato što većina inficiranih ili nema nikakve simptome respiratorne infekcije, ili su to blaži oblici koji liče na prehladu, izjavila je zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

"To znači da većina nas može nositi ovaj virus u sebi a da to ne zna. Znači, mi početkom pete nedelje imamo 1.908 potvredjenih slučajeva infekcije i barem pet do deset puta više inficiranih koji nisu prepoznati jer se osećaju dobro", rekla je Tepavčević, za beogradski dnevnik Blic.

Ona naglašava da treba biti svestan da svako može da nosi ovaj virus u sebi i da je zato mera samoizolacije ključ uspeha, kako bi se stvorili uslovi da se zaustavi put prenošenja i spreči da virus predje na novu osetljivu osobu.

"Jako je bitno da shvatimo da virus SARS-CoV-2 ne može da opstane bez nas. Mi mu omogućavamo sredinu za opstanak, razmožavanje i dalje prenošenje", rekla je.

Podsetila je da nije u potpunosti još uvek razjašenjeno koliko dugo može da opstane u spoljašnjoj sredini, to jest da li se to meri satima ili danima, ali da je jasno da se virus ne bi našao u spoljašnjoj sredini da ga inficirani čovek tu nije preneo.

Zaključila je da je najefikasniji način prevencije držanje udaljenosti od majmanje dva metra između ljudi

"Poslednih dana beležimo porast obolelih, ali je očigledno da su primenjene mere usporile tok epidemije", rekla je Tepavčević.

Komesarijat: Među migrantima nema obolelih

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije saopštio je u utorak da se zbog pandemije korona virusa migranti u Srbiji već više od tri nedelje nalaze u potpunoj izolaciji, a neki centri i duže od mesec dana, i da za sada među migrantima nema nijedan oboleli.

"Usled karantina u kom se nalaze očekivan je porast napetosti, tenzija i nervoze u centrima. To, međutim, nije ni razlog, ni opravdanje za kršenje odredbi vanrednog stanja, koje u situaciji velike opasnosti po zdravlje stanovništva, moraju da poštuju svi", ocenjeno je u saopštenju povodom tuče migranata u Obrenovcu, prenosi FoNet.

Komesarijat za izbeglice i migracije očekuje od nadležnih da sve vinovnike nemira procesuira po zakonu koji važi u ovim vanrednim okolnostima i ističe da ni ubuduće neće tolerisati kršenje odredbi vanrenog stanja unutar centara.

Komesarijat se zahvaljuje Ministarstvu odbrane i Ministarstvu unutrašnjih poslova na brzoj i efikasnoj reakciji uvereni da će i ubuduće, zajedničkom i koordinisanom akcijom, sprečiti pojavu bilo koje nepoželjne situacije u centrima u vreme vanrednog stanja.

XS
SM
MD
LG