Linkovi

Bljakaj: Čudna odluka suda; Spahiu: Logično da Tači ne ide u SAD


Hašim Tači, predsednik Kosova na konferenciji za novinare, 16. juna 2020. u Prištini (Foto: VOA)
Hašim Tači, predsednik Kosova na konferenciji za novinare, 16. juna 2020. u Prištini (Foto: VOA)

Predsednik Kosova Hašim Tači otkazao je putovanje u Sjedinjene Američke države, potvrđeno je iz njegovog kabineta.

"Predsednik Republike Kosovo Hašim Tači je nakon obaveštenja koje je objavila Kancelarija specijalnog tužioca u vezi sa iniciranjem optužnice, prekinuo službeno putovanje ka Sjedinjenim Aneričkim Državama, gde je bio pozvan da učestvuje u okviru procesa dijaloga između Kosova i Srbije", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je u vezi sa otkazivanjem zvanične posete SAD-u, Kancelarija predsednika obavestila i Belu kuću.

Direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekim Bljakaj za Glas Amerike kaže da je „vrlo neobično da sudovi rade na ovaj način, naročito zbog toga što optužnica nije potvrđena“ i samim tim ne bi trebalo da bude javna.

Ovo danas što je objavljeno od strane Specijalizovanih veća nije konačna optužnica, to je jedno saopštenje gde se najavljuje optužnica protiv predsednika Tačija i Kadrija Veseljija. Ona jeste predata od strane Kancelarije specijalnog tužioca i predsednik Specijalizovanih veća je odredio jednog sudiju koji ispituje optužnicu. Uloga tog sudije je da ispita optužnicu i ukoliko ima dovoljno dokaza, da on smatra da može da se pokrene sudski proces, onda potvrđuje optužnicu. U momentu kad se potvrdi optužnica ona može da postane javna“, kazao je Bljakaj.

Bljakaj smatra i da je „čudno da je ova vest objavljena par dana od održavanja zakanog sastanka između predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu“.

Analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da predlog optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tačija ne može da utiče na dalji tog razgovora između Beograda i Prištine, niti na predstojeći sastanak u Vašingtonu.

U suštini razgovori u Vašingtonu su razgovori između Vašingtona i Beograda, mislim da tu Priština igra formalnu sporednu stvar. Inače sa te formalne strane, pregovore od strane Kosova, po Ustavu vodi Vlada Kosova, odnosno premijer Hoti. Sa druge strane to ne može da ima nikakvog uticaja, niti da se neko time uceni ili nešto drugo, jer i bez toga, što se tiče kosovske strane, Amerikanci imaju slobodan prostor. Ono što može da utiče dobro za Kosovo, jeste da sad srpska javnost ima jedan argument da popusti, u smislu „evo haški tribunal radi“, tako da u srpskoj javnosti može da se proda priča o Vučićevom popuštanju“, rekao je Spahiu za Glas Amerike.

Spahiu smatra da je logično što je Hašim Tači otkazao put za Vašington jer je to „jedna osetljiva stvar“ i da ne zna kako bi Bela Kuća ugostila nekog ko je optužen i pored toga što ta optužnica još uvek nije formalno potvrđena.

XS
SM
MD
LG