Linkovi

Florida i Teksas: Rekordan broj obolelih od Kovida 19


Policijsko vozilo i blokiran prilaz plaži u Majami Biču na Floridi (Foto: REUTERS/Liza Feria)
Policijsko vozilo i blokiran prilaz plaži u Majami Biču na Floridi (Foto: REUTERS/Liza Feria)

Američka država Florida prijavila je u nedelju 12.000 novih slučajeva koronavirusa što je peti dan zaredom da je broj registrovanih novoobolelih građana premašio 10.000.

Do sada je u Sjedinjenim Državama od posledica Kovida 19 preminulo više od 140.000 ljudi.

Države Florida i Teksas, ali i druge južne ili zapadne države, iz dana u dan obaraju rekorde po broju obolelih, javlja agencija Rojters.

Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Država, izjavio je u nedelju da se država adekvatno nosi sa pandemijom virusa.

“Širom zemlje postoje manja i velika žarišta. Deluje da Florida postaje žarište – ali stvar će biti pod kontrolom”, rekao je Tramp u intervjuu televiziji Foks.

Američki predsednik je ponovio svoju tvrdnju da će virus nestati.

“Na kraju ću biti u pravu. Virus će nestati i ja ću biti u pravu”, rekao je Tramp.

Sjedinjene Države su, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, u nedelju imale 3,7 miliona obolelih građana – što približno odgovara zbiru obolelih u tri najpogođenije države posle SAD-a – Brazilu, Indiji i Rusiji.

Stručnjaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozoravaju da bi broj slučajeva, kako obolelih tako i smrtnih, mogli biti u porastu tokom predstojeće jeseni i zime.

Gotovo svih dvadeset modela koje je ta ustanova razvila u nameri da predvidi kretanje situacije sa pandemijom – predviđa porast broja smrtnih slučajeva u narednim nedeljama.

Brojke zabeležene širom Sjedinjenih Država ukazuju da se pandemija razbuktava – bilo da je reč o porastu broja obolelih, smrtnih slučajeva, hospitalizacija ili testova čiji je ishod pozitivan.

Najmanje četrnaest država prijavilo je rekordne brojeve pacijenata koji su prebačeni na bolničko lečenje – uključujući i Alabamu, Arizonu, Džordžiju, Floridu, Severnu Karolinu, Nevadu i Teksas.

Međutim, američki predsednik rekao je da nije saglasan sa mišljenjem Roberta Redfilda, direktora Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, koji je rekao da će predstojeća jesen i zima biti jedan od najtežih perioda američkog sistema javnog zdravstva – pošto će se bolnice, osim Kovidom 19, baviti i slučajevima sezonskog gripa.

“Ja to ne znam i mislim da ne zna ni on”, rekao je Tramp televiziji Foks.

Istovremeno, doktora Entonija Faučija, najviše rangiranog stručnjaka za zarazne bolesti, označio je osobom koja, kako se izrazio, malo više alarmira.

Fauči je prethodno upozorio da bi dnevni broj novoutvrđenih slučajeva koronavirusa u SAD-u mogao isnositi 100.000 ukoliko se ne preduzmu neophodni koraci za zaustavljanje virusa. U proseku broj dnevnih novootkrivenih slučajeva iznosi 60.000 – u četvrtak ih je bilo 77.299.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), drugi dan zaredom, izvestila je o rekordnom porastu broja potvrđenih slučajeva koronavirusa u svetu.

U poslednja 24 sata broj obolelih je veći za 259.848, objavio je SZO.

Prethodni, rekordni broj novoobolelih, SZO je objavio u petak - iznosio je 237.743 registrovanih slučajeva koronavirusa.

XS
SM
MD
LG