Linkovi

Demonstranti na ulicama uprkos Lukašenkovoj naredbi, EU uvodi sankcije


Protesti u Minsku, u Belorusiji, 18. avgust 2020. (Foto: Rojters/Vasily Fedosenko)
Protesti u Minsku, u Belorusiji, 18. avgust 2020. (Foto: Rojters/Vasily Fedosenko)

Stotine demonstranata okupile su se u sredu veče u Minsku, uprkos novoj naredbi koju je predsednik Aleksandar Lukašenko izdao policiji da raščisti ulice prestonice nakon nedelju i po dana protesta protiv njegove vlasti, prenosi agencija Rojters.

O krizi u Belorusiji raspravljalo se i na vanrednom samitu Evropske unije, koja je saopštila da ne priznaje rezultate predsedničkih izbora i najavila uvođenje finansijskih sankcija protiv zvaničnika koje Brisel optužuje za izbornu prevaru i obračun sa demonstrantima.

"Naša poruka je veoma jasna. Zaustavite nasilje", poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Predsenica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila da će spisak osoba pod sankcijama biti brzo sastavljen.

"Ovo se tiče građana Belorusije i njihovog prava da odlučuju o budućem putu svoje zemlje. Evropska unija je uz narod Belorusije", istakla je fon der Lajen.

Slično je poručio i predsednički kandidat Demokratske stranke Džo Bajden.

"Hrabri građani Belorusije pokazuju da zastrašivanje ili mučenje neće ućutkati njihove glasove", tvitovao je Bajden i dodao da Rusija ne bi trebalo da se meša.

"To nema veze sa geopolitikom već pravom građana da biraju svoje lidere", naglasio je Bajden.

Lukašenko, koji se suočava sa najvećom krizom tokom 26 godina na vlasti, okrivio je strane zemlje za podsticanje nemira i ustvrdio da se demonstranti finansiraju iz inostranstva. Najmanje dva demonstranta su preminula, a hiljade su privedene, od kojih su se mnogi žalili na prebijanja i zlostavljanje u zatvorima.

"Ne bi više trebalo da bude nereda u Minsku. Ljudi su umorni. Zahtevaju mir i tišinu", rekao je Lukašenko i najavio novi policijski obračun sa demonstrantima u prestonici, prenosi državna novinska agencija Belta.

Do srede veče, nije bilo nagoveštaja velike nove operacije da se raščiste demonstranti sa ulica. Stotine demonstranata okupile su se ispred Ministarstva unutrašnjih poslova. Ispred je bio i veliki broj policajaca u kombijima, ali nisu reagovali.

Demonstranti su uzvikivali "Podnesi ostavku" i "Oslobodite ih".

Policija je prethodno razbila protest i privela dve osobe u fabrici traktora u Minsku (MTZ). Takođe je preuzela kontrolu nad glavnom državnim pozorištem u prestonici, koje je postalo središte protesta nakon što je direktor, bivši diplomata, otpušten zato što je podržao demonstrante.

Lider Belorusije takođe je naložio da se pooštri kontrola na granicama da bi se sprečio priliv "boraca i oružja", a obaveštajnim službama je naredio da tragaju za organizatorima protesta.

Ministarstvo odbrane Belorusije naložilo je i jačanje vojnog prisustva duž granica sa Poljskom i Litvanijom, prenela je novinska agencija TASS.

Evropska unija želi da izbegne da se u Belorusiji ponovi nasilje koje je izbilo u susednoj Ukrajini pre šest godina, kada je u protestima zbačen s vlasti proruski lider Viktor Janukovič, što je na kraju dovelo do ruske vojne intervencije i najsmrtonosnijeg tekućeg konflikta u Evropi, navodi Rojters.

"Jasno je da Belorusija mora sama da pronađe svoj put, što mora da se dogodi putem dijaloga u zemlji i ne smije biti spoljnih intervencija", poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Naglasila je i da ne vidi sebe kao posrednika u rešavanju krize i dodala da je pokušala da telefonom razgovara sa Lukašenkom, ali da je on "nažalost, odbio da razgovara s njom".

"Belorusija nije Evropa"

Rusija je više puta upozorila Zapad da se ne meša u Belorusiji, koja ima najbliže ekonomske, kulturne i političke veze sa Moskvom od svih bivših sovjetskih republika i ključna je za evropsku odbrambenu strategiju Kremlja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u sredu je optužio neidentifikovane strane sile za mešanje i ocenio da je to neprihvatljivo.

Pojedini evropski zvaničnici primetili su da beloruska opozicija, za razliku od Ukrajine, po svemu sudeći ne želi da slabi veze sa Rusijom, samo da bi se oslobodila Lukašenka.

"Belorusija nije Evropa. Snažno je povezana sa Rusijom i većina građana podržava bliske odnose sa tom zemljom", ocenio je evropski komesar za industriju Tijeri Breton.

Međutim, neki evropski zvaničnici, naročito iz zemalja bližih granici, zalažu se za snažniju podršku opoziciji i za odgovor ako Moskva podrži njeno gušenje.

Kremlj se, kako piše Rojters, suočava sa izborom - da li da ostane uz Lukašenka i vidi da li on može da se održi na vlasti ili da pokuša da dovede do tranzicije na novog lidera koji bi Minsk zadržao u orbiti Moskve.

U međuvremenu, liderka opozicije u Belorusiji Svetlana Tihanovskaja pozvala je EU da odbaci zvanične rezultate izbora prema kojima je Lukašenko osvojio 80 odsto glasova.

"Lukašenko je izgubio sav legitimitet u očima naše zemlje i sveta", poručila je Tihanovskaja u video obraćanju iz egzila iz susedne Litvanije.

XS
SM
MD
LG