Linkovi

Guvener Teksasa ograničio broj lokacija gde mogu da se predaju glasački listići


Lokacije za ubacivanje glasačkih listića u Teksasu (Foto: Reuters)
Lokacije za ubacivanje glasačkih listića u Teksasu (Foto: Reuters)

Republikanski guverner Teksasa Greg Abot naložio je okruzima u toj saveznoj državi da otvore samo jednu lokaciju gde birači, koji glasaju poštom, mogu da ubace koverte sa glasačkim listićem.

Tom odlukom biće zatvorene desetine lokacija u nekim od najvećih gradova u Teksasu i u područjima gde postoji snažna podrška demokratama, dok glasači počinju da predaju glasačke listiće koje su dobili poštom.

Od petka, registrovani birači mogu lično da uruče glasačke listiće u poštanskim kovertama, ali samo na jednoj lokaciji po okrugu. Izborni posmatrači mogu da na svakoj lokaciji prate predaju listića.

“Ti pooštreni bezbednosni protokoli osiguraće veću transparentnost i pomoći u zaustavljanju pokušaja da se ilegalno glasa", naveo je Abot.

U okrugu Haris, kojem pripada grad Hjuston, bilo je otvoreno 12 lokacija za predaju glasačkih listića više od 2 miliona registrovanih birača. Okrug Trevis, u kojem je državna prestonica Ostin - imao je četiri.

Okrug Haris pokriva površinu od više od 4.400 kvadratnih kilometara, a Trevis 2.600. U Teksasu postoji ukupno 254 okruga.

Načelnica okruga Haris Lina Idalgo rekla je za Asošijeted pres da će se razmatrati pravna akcija protiv uredbe guvernera, za koju je ocenila da predstavlja još jedan pokušaj suzbijanja biračkog prava i da je prepreka demokratiji.

Idalgo je prethodno na Tviteru podsetila da je njen okrug veći od države Rod Ajlend.

“Birači koji glasaju poštom ne bi trebalo da voze 48 kilometara da bi predali kovertu sa glasačkim listićem, ili da se oslanjaju na poštansku službu koja se suočava sa rezovima", navela je Idalgo.

Pošta je u julu obavestila Teksas da imajući u vidu aktuelni rok za dostavu glasačkih listića u toj državi, pojedini možda neće biti isporučeni biračima do izbora i da, i ako stignu na vreme, postoji "značajni rizik" da država neće dobiti popunjene listiće do predviđenog roka, 4. novembra.

Kabinet državnog sekretara Teksasa nije odgovorio na zahtev AP-a da prokomentariše planove da se osigura pravovremena predaja glasačkih listića.

Zvaničnik okruga Haris Kris Holins podsetio je u saopštenju da je pozdravio odluku guvernera u julu da omogući biračima da pre dana izbora predaju glasačke listiće u kovertama, ali da će najnoviji potez naneti štetu biračima i dovesti do suzbijanja glasanja.

“Naterati stotine hiljada starijih glasača i osoba sa invaliditetima da koriste samo jednu lokaciju za predaju glasačkih listića, u okrugu koji pokriva više od 5.180 kvadratnih kilometara je štetno i opasno", upozorio je Holins.

Predsedavajući Demokratske stranke u Teksasu Gilberto Inohosa naveo je u saopštenju da su "republikanci na ivici poraza, zbog čega guverner Abot pokušava da u poslednjem trenutku promeni pravila".

Istraživanja ukazuju na neubičajeno tesnu izbornu trku u Teksasu, gde većina birača obično podržava republikanske kandidate.

Reč je o jednoj od samo pet država koje ove godine ne dozvoljavaju raspostranjeno glasanje poštom. Sudovi su takođe podržali stav republikanskih lidera da strah od zaraze Kovidom 19, ne kvalifikuje birače da dobiju glasačke listiće poštom.

Da bi se kvalifikovali za to, birači u Teksasu moraju da budu "van okruga u kojem stanuju na dan izbora ili tokom perioda kada se može ranije glasati, bolesni ili sa invaliditetom, u zatvoru ali sa pravom glasa, ili stariji od 65 godina".

Šta znači glasati poštom?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

XS
SM
MD
LG