Linkovi

Američka vlada upozorava na pretnje po bezbednost izbora


Rano glasanje u Virdžiniji, 18. septembar 2020. (Foto: Rojters/Al Drago)
Rano glasanje u Virdžiniji, 18. septembar 2020. (Foto: Rojters/Al Drago)

Američki Sekretarijat za unutrašnju bezbednost u utorak je intenzivirao upozorenja na strane pretnje po bezbednost američkih izbora i potvrdio zabrinutost ostalih agencija u pogledu mešanja Rusije.

U dokumentu od 26 strana, pod nazivom "Procena pretnji po unutrašnju bezbednost" sekretarijat navodi da je "Rusija verovatno primarni akter skrivenog uticaja i širenja dezinformacija na unutrašnjem planu".

Sekretarijat procenjuje da je "glavni cilj Moskve da ojača svoj globalni status i uticaj slabljenjem Amerike - na unutrašnjem i međunarodnom planu - kroz pokušaje da podstakne podele, oblikuje javno mnjenje i podrije poverenje u zapadne demokratske institucije i procese".

U dokumentu Sekretarijata za unutrašnju bezbednost iznose se ocene slične onima koje je izneo šef američke kontraobaveštajne službe Vilijam Evanina, kada je reč o rešenosti Rusije da podrije demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena.

"Rusija koristi mere da poremeti izborni proces - između ostalog omalovažavanjem bivšeg potpredsednika Bajdena i onog što ona smatra anti-ruskim establišmentom - a u okviru širih napora da podeli i destabilizuje Ameriku", navodi se u dokumentu.

Upozorava se i na moguće mešanje Kine i Irana u američke izbore, odnosno njihove napore da šire dezinformacije o Kovidu 19, a podseća se i na kinesku distribuciju lažnih testova na virus i zaštitne opreme.

U video poruci, postavljenoj na Jutjub, Evanina, direktor FBI-aja Kristofer Rej, direktor Agencije za sajber bezbednost Kris Krebs i direktor Nacionalne agencije za bezbednost Pol Nakasone potvrdili su da su njihove agencije u "visokom stanju opreza" zbog mešanja u izbore.

"Naš kolektivni napori da neutrališemo i razotkrijemo te aktivnosti su snažni, odlučni i bez presedana", naveo je Evanina.

XS
SM
MD
LG