Linkovi

Đukanović u Berlinu: Nova vlada ima moju podršku za usvajanje evropskih vrijednosti


Milo Đukanović i Volfgang Šojble (Foto: www.predsjednik.me)
Milo Đukanović i Volfgang Šojble (Foto: www.predsjednik.me)

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, čija je partija izgubila većinu na izborima 30. avgusta, saopštio je prilikom posjete Berlinu da će nova crnogorska vlada imati njegovu podršku za usvajanje evropskih vrijednosti, saopštio je Đukanovićev kabinet

Đukanović, koji je posjetu Berlinu počeo susretom sa predsjednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom, izrazio je zahvalnost na prijemu i čestitao domaćinu 30. godišnjicu ujedinjenja Njemačke, navodi se u saopštenju i dodaje da je crnogorski predsjednik potvrdio da “usvajanje evropskih vrijednosti i integracija u EU ostaje glavna preokupacija državne politike i njen strateški cilj”.

On je, kako se navodi, ocijenio da Crna Gora nastavlja da bude aktivan činilac regionalne saradnje I promoter evropskih vrijednosti, kao jedina zemlja - kandidat za članstvo - na Zapadnom Balkanu, koja ima otvorena sva pregovaračka poglavlja.

Crnogorski predsjednik upoznao je Šojblea sa razvojem događaka nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora, ocjenjujući da izbori i sve ono što je uslijedilo nakon priznanja rezultata od svih aktera “prvi put u novijoj istoriji parlamentarizma u Crnoj Gori, potvrđuje napredak u pogledu demokratske kulture i kapaciteta za demokratsku tranziciju vlasti”.

“Crna Gora ulazi u novo poglavlje u političkom životu, iskustvo kohabitacije, sa puno izazova na koje će, vjerujemo, odgovoriti na najbolji način. Sa pozicije predsjednika, nova većina imaće moju apsolutnu podršku za sve ono što bude u cilju usvajanja evropskih vrijednosti, a tome će doprinositi i državotvorno djelovanje nove proevropske opozicije”, rekao je Đukanović.

Njegov kabinet navodi da je Šojble “čestitao Crnoj Gori na održanim izborima koji su izraz demokratije”, i ocijenio da je promjena vlasti koja se desila po prvi put u Crnoj Gori “uvijek izazov”, uz ranija podsjećanja na njemačka iskustva.

Prema istom saopštenju, Šojble je rekao da “u tom procesu predsjednik (Đukanović) ima posebnu odgovornost, zbog čega mu želi uspjeh i posebno čestita” i dodao da će “Bundestag nastaviti da razvija odnose saradnje I sa novom većinom i budućom opozicijom, i time potvrđivati značaj koji pridaje svim elementima u političkoj strukturi Crne Gore”.

Šojble je, kako se navodi, naglasio da je svaka promjena vlasti i test političke zrelosti, koji podrazumijeva i očekivanje da nova vlada svoj rad nastavi na onome što su rezultati prethodne vlade, ocjenjujući da je to “nešto što se mora naučiti i što je u najboljem interesu države”.

Sagovornici su “podijelili zabrinutost razvojem pandemije, čije se pogoršanje očekuje i u Njemačkoj u narednim sedmicama”.

“Zato moramo biti spremni da uradimo sve što je moguće i postići oko toga jedinstvo u Evropi. Posljedice su veoma zabrinjavajuće, naročito na planu ekonomije, gdje najveći izazov ostaje očuvanje ekonomskih potencijala za period nakon krize”, prenosi kabinet crnogorskog predsjednika zajedničku ocjenu dvojice zvaničnika.

Đukanović je za četvrtak zakazao konsultacije sa liderima tri koalicije koje su pobijedile na nedavnim izborima i usaglasile da lider koalicije Za budućnost Crne Gore, Zdravko Krivokapić, bude mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore.

XS
SM
MD
LG