Linkovi

Još 173 obolelih od kovida, od ponedeljka u Srbiji u upotrebi lek remdesivir


Testiranje krvi na koronavirus (ilustracija)
Testiranje krvi na koronavirus (ilustracija)

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 173 zaraženih koronavirusom. Umrla je još jedna osoba, što znači da je ukupan broj preminulih od početka 761, rekla je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Na respiratorima je 21 osoba, a na bolničkom lečenju 301 pacijent. Od početka školske godine obolelo je 98 dece, 61 iz osnovne i 37 iz srednje škole.

Uzrasna struktura novoovoobolelih ukazuje na to da je najviše obolelih u grupi od 20 do 40 godina starosti.

„Ova uzrasna struktura pokazuje da obolevaju oni koji su najviše izloženi i koji očigledno najmanje primenjuju preventivne mere za koje je pokazano da spasavaju živote“, rekla je Kisić Tepavčević.

Članica Kriznog štaba je rekla da se poslednjih dana uočava broj porasta zaraženih, ali je dobar znak što broj hospitalizovanih i osoba na respiratorima nije značajno porastao.

„Ali nas sve zabrinjava broj osoba koje su nosioci infekcije i koje mogu dalje da prenose infekciju“, rekla je Kisić Tepavčević i navela da se očekuje porast broja obolelih, a da poštovanjem preventivnih mera možda može usporiti delovanje virusa i prenošenje.

Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović najavio je na konferenciji za novinare Kriznog štaba novi integrisani sistem koji će građanima pomoći u borbi protiv kovida.

„Od naredne nedelje u funkciji će biti novi integrisani sistem državnih organa, čiji je cilj da komunikacija bude elektronska i jednostavnija. To znači da će, na primer, rešenja sanitarne inspekcije ili drugih mera, građanima budu dostavljeni putem ovog sistema“, i podsetio da je u funkciji portal ministarstva zdravlja E-zdravlje.

Od ponedeljka u Srbiji i lek remdesivir

Pacijentima u Srbiji koji se leče od kovida 19 od ponedeljka će biti dostupan lek remdesivir, potvrdila je direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Ona je ze RTS rekla da je remdesivir "lek koji je jako skup" i da se daje u određenoj fazi lečenja uz konzilijarnu odluku i da nije za sve pacijente.

Kako je navela, od ponedeljka počinje distribucija remdesivira po zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Remdesivir je lek koji je u maju odobren za lečenje kovid pacijenata u SAD. Pokazalo se da može da skrati period hospitalizacije pacijenata. Nedavno ga je primao i američki predsednik Donald Tramp, dok je bio na bolničkom lečenju zbog koronavirusa.

Na snazi su mere protiv pandemije: obavezno je nošenje maske u zatvorenim prostorijama, javnom prevozu i na otvorenom gde nije moguće držati distancu, zabranjena su okupljanja više od 30 ljudi u zatvorenom prostoru, osim u ustanovama kulture gde je dozvoljeno 500.

Građani koji se vraćaju iz inostranstva su pod desetodnevnim pojačanim nadzorom.

Nova mera Kriznog štaba je i da svi objekti sem pumpi i apoteka mogu da rade do 23h, uključujući i bašte kafića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zabrinut zbog rasta broja zaraženih i istakao da u trenutno nema najava da će biti uvedene strože mere, ali i da je spreman da donese teške odluke, ukoliko to bude potrebno.

Vučić je podsetio da se u Batajnici i Kruševcu grade dve kovid bolnice koje će biti otvorene 1. decembra.

XS
SM
MD
LG