Linkovi

Deo američkih država beleži rekordan porast broja novobolelih od Kovida 19


Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins - u Sjedinjenim Državama potvrđeni slučajevi približavaju se brojci od sedam miliona i sedam stotina hiljada. Od posledica koronavirusa preminulo je skoro 214.000 ljudi. (Foto: Kay Nietfeld/dpa via AP)
Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins - u Sjedinjenim Državama potvrđeni slučajevi približavaju se brojci od sedam miliona i sedam stotina hiljada. Od posledica koronavirusa preminulo je skoro 214.000 ljudi. (Foto: Kay Nietfeld/dpa via AP)

Broj slučajeva novoobolelih od Kovida 19 u Sjedinjenim Državama dostigao je maksimum u poređenju sa prethodna dva meseca. U petak je prijavljeno više od 58.000 infekcija, a peti dan zaredom povećan je i broj hospitalizacija.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins - u Sjedinjenim Državama potvrđeni slučajevi približavaju se brojci od sedam miliona i sedam stotina hiljada. Od posledica koronavirusa preminulo je skoro 214.000 ljudi.

Deset od pedeset američkih država, izvestila je agencija Rojters, prijavilo je rekordan porast broja novoobolelih pacijenata - uključujući i države Srednjeg zapada Indijanu, Minesotu, Mizuri i Ohajo.

Istovremeno, države Viskonsin i Ilinois, drugi dan zaredom beleže više od 3.000 novih slučajeva što se, izveštava agencija Rojters, nije događalo ni tokom prolećnog vrhunca pandemije koronavirusa.

U državama sa zapada SAD-a – Montani, Novom Meksiku, Vajomingu, Oklahoni i Zapadnoj Virdžiniji takođe se beleže rekordno povećanje broja slučajeva na dnenvom nivou.

Usled porasta broja novoobolelih – bolnice u nekoliko američkih država izložene su sve većem broju pacijenata. Arkansas, Kanzas, Mizuri, Montana, Severna Dakota, Oklahoma i Viskonsin – izvestile su u petak o rekordnom broju hospitalizovanih pacijenata

Na Srednjem zapadu na bolničkom lečenju je skoro 9.000 građana. U čitavoj teritoriji SAD-a u bolnice je smešteno 34.000 ljudi – što predstavlja porast od 18 odsto u poslednje dve nedelje.

Smrtnost od posledica Kovida 19 na nacionalnom nivou opada. U proseku u SAD-u dnevno od tog virusa život izgubi 700 dnevno. Tri američke države, Arkanzas, Mizuri i Montana izvestile su u petak o rekordnom jednodnevnom porastu smrtnih slučajeva.

Zdravstveni stručnjaci, međutim, upozoravaju da je to indikator koji raste nekoliko nedelja nakon porasta broja novoobolelih.

Uprkos svemu tome u Sjedinjenim Državama na federalnom nivou nije doneta obavezujuća odluka o nošenju maski. Takođe, prema podacima agencije Rojters, u 17 američkih država od građana se ne traži nošenje maski.

XS
SM
MD
LG