Linkovi

Drugi dan pretresa o nominaciji: Beret poručila da nema obaveza prema Beloj kući


Ejmi Koni Beret, kandidatkinja za sudiju Vrhovnog suda tokom drugog dana pretresa pred članovima Odbora za pravosuđe američkog Senata o svojoj nominaciji (Tom Williams/Pool via REUTERS)
Ejmi Koni Beret, kandidatkinja za sudiju Vrhovnog suda tokom drugog dana pretresa pred članovima Odbora za pravosuđe američkog Senata o svojoj nominaciji (Tom Williams/Pool via REUTERS)

Ejmi Koni Beret, kandidatkinja za sudiju Vrhovnog suda koju je predložio predsednik SAD Donald Tramp, poručila da se Beloj kući ni na koji način nije obavezala o načinu na koji bi glasala u slučaju "Obamakera" (Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj nezi) ili o sporovima u vezi sa izborima.

Obamaker i Vrhovni sud

Bela kuća je u junu 2020. podnela Vrhovnom sudu zahtev da poništi Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj nezi - sistemu zdravstvenog osiguranja poznatom pod imenom Obamaker - donetog u vreme administracije bivšeg predsednika Baraka Obame.


Beret nije želela da odgovori da li bi se povukla sa izbornih slučajeva povezanim sa predsednikom Trampom - rekavši da bi poštovala pravila o izuzimanju.

Ona je, tokom pretresa pred članovima Odbora za pravosuđe američkog Senata o svojoj nominaciji za sudiju Vrhovnog suda koji se održava 21 uoči predsedničkih izbora, precizirala da nije neprijateljski nastrojena prema "Obamakeru" (Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj nezi), kako su to demokratski senatori predstavili.

Sudija Beret nije želela da se obaveže da će se izuzeti iz razmatranja "Obamakera", ali je rekla da će poštovati pravila o izuzimanju.

Istovremeno, nije želela da diskutuje o tome kakav će biti njen pristup slučaju "Obamakera" koji se nalazi pred Vrhovnim sudom.

Drugi dan zasedanja protiče u postavljanju pitanja članova odbora sudiji Beret. Svaki član ima po 30 minuta da ispita kandidatkinju.

Beret je prevashodno odgovarala da pitanja o zdravstvenoj zaštiti, odnosu prema dosadašnjim sudskim odlukama i eventualnim pravnim pitanjima koja bi mogla da se nađu pred Vrhovnim sudom posle izbora 3. novembra.

"Moja verska uverenja neće uticati na odluke koje ću donositi, bila je jedna od poruka Beret za vreme pretresa pred članovima senatskog Odbora za pravosuđe.

Beret nije želela da se izjasni da li su odluke Vrhovnog suda o legalizaciji abortusa i istopolnim brakovima donete na pravilan način.

Drugi dan pretresa u Senatu: Ejmi Koni Beret odgovara na pitanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Govoreći o abortusu, koji je u Sjedinjenim Državama ozakonjen 1973. presudom Vrhovnog suda u slučaju Ro protiv Vejd, Beret je rekla da bi, kao i u drugim slučajevima, uzela u obzir različite faktore kojim se obično koriste sudovi kada tumače prethodno donete presude.

"Obećavam da ću tako postupiti u svakom slučaju u vezi sa bilo čime - abortus ili bilo kojim drugim pitanjem. Poštovaću zakon", rekla je Beret.

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Lindzi Grejem zakazao je početno glasanje u tom telu za četvrtak. To bi značilo da bi Odbor mogao da se izjasni o nominaciji sudije Beret krajem sledeće nedelje, a ceo Senat do kraja meseca.

Republikanci su obezbedili većinu (53:47) u Senatu - tako da je potvrda nominacije sudije Beret i više nego izvesna.

Ejmi Koni Beret bi bila peta žena na položaju sudije Vrhovnog suda. Pre toga, Tramp ju je imenovao za sudiju apelacionog suda u Čikagu. Bila je i profesor na pravnom fakultetu Univerziteta Notr Dam u Indijani.

XS
SM
MD
LG