Linkovi

Zeleno svetlo evropskih regulatora za vakcinu Astra Zeneke


Vakcina za Kovid-19 koju su razvili Astra Zeneka i Oksfordski univerzitet prethodno je dobila dozvolu za hitnu upotrebu 30. decembra 2020.
Vakcina za Kovid-19 koju su razvili Astra Zeneka i Oksfordski univerzitet prethodno je dobila dozvolu za hitnu upotrebu 30. decembra 2020.

Evropski regulatori dozvolili su upotrebu vakcine za koronavirus koju je razvila farmaceutska kompanija Astra Zeneka širom Evropske unije, u sred kritika da evropski blok nije dovoljno brzo organizovao vakcinaciju svog stanovništva.

Stručna komisija Evropske agencije za lekove (EMA) jednoglasno je preporučila da se vakcina koristi kod osoba starijih od 18 godina, iako se ove nedelje pojavila zabrinutost da nema odvoljno podataka o tome da li je vakcina efikasna kod starijih građana.

To je treća vakcina protiv Kovida-19 koja je dobila zeleno svetlo Evropske agencije za lekove, posle onih koje su razvile kompanije Fajzer i Moderna. Obe imaju dozvolu za upotrebu kod punoletnih osoba. Odluku treba da konačno potvrdi Evropska komisija, a taj proces se brzo odvijao kod drugih vakcina.

Mnoge zemlje evropskog kontinenta ne uspevaju da vakcinišu građane tako brzo kao što rade Britanija, Izrael, SAD i druge zemlje, a zvaničnici su se nadali da će Astra Zenekina vakcina pomoći da se ubrzaju stvari u trenutku kada se zemlje suočavaju sa rastom broja slučajeva u pandemiji koja je do sada odnela više od 400.000 života u EU.

Evropska unija je stavila veliki ulog u tu vakcinu, koja je jeftinija i lakša za transport od nekih drugih. Unija je naručila 300 miliona doza nakon što vakcina dobije dozvolu, uz mogućnost isporuke dodatnih 100 miliona doza.

Emer Kuk, šefica EMA, izjavila je da je agenciji "veliko zadovoljstvo" da odobri vakcinu.

"Nijedna od njih nije sama po sebi čarobni štapić, ali zajedno pružuaju sredstva i opcije da se spreče različiti aspekti ove bolesti", rekla je.

Vakcinacija vakcinom Oksfordskog univerziteta i Astra Zeneke u centru Nacionalne zdravstvene službe u Jorku u Britaniji, 22. januara 2021.
Vakcinacija vakcinom Oksfordskog univerziteta i Astra Zeneke u centru Nacionalne zdravstvene službe u Jorku u Britaniji, 22. januara 2021.

Dok je Astra Zenekina vakcina odobrena za sve odrasle osobe, samo 12% učesnika u njenim istraživanjima bila je starija od 55 godina, a prijavili su se za studije kasnije, tako da nije bilo dovoljno vremena da se dobiju rezultati. Međutim, neki lekari su upozorili da bi ograničavanje upotrebe vakcine kod starijih građana moglo da pogorša efekat pandemije, budući da su stariji ljudi teže podnosili virus i po većoj stopi podlegli bolesti.

U današnjoj odluci, Evropska agencija za lekove razmotrila je rezultate četiri testiranja vakcine u Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi. Agencija navodi da istraživanje pokazuje da je vakcina efikasna u oko 60% slučajeva. Istraživanja još nisu pokazala da li vakcina može da spreči prenošenje virusa.

Odvojena studija efikasnosti vakcine Astra Zeneke i dalje je u toku u SAD.

XS
SM
MD
LG