Linkovi

Vojska privela Aung San Su Ći i druge lidere Mjanmara


Aung San Su Ći, arhivska fotografija (Foto: AFP/Lillian SUWANRUMPHA)
Aung San Su Ći, arhivska fotografija (Foto: AFP/Lillian SUWANRUMPHA)

Izabrana liderka Mjanmara Aung San Su Ći i drugi visoki zvaničnici vladajuće stranke privedeni su tokom racije rano ujutro, saopštio je u ponedeljak portparol Nacionalne lige za demokratiju (NLD).

Su Ći je privedena nakon eskalacije tenzija između civilne vlade i vojske što je podstaklo strahovanja od vojnog puča.

Nacionalna liga za demokratiju je u novembru osvojila dovoljno mesta u parlamentu da formira vladu, ali je vojska saopštila da su izbori pokradeni.

Vojska je saopštila da su lideri privedeni zbog "izborne prevare", da je uvedeno vanredno stanje i da je vlast preuzeo glavni komandant oružanih snaga Min Aung Hlaing, navodi se u saopštenju koje je prenela televizijska stanica u vojnom vlasništvu. Portparol vojske nije odgovarao na pozive Rojtersa za komentar.

Portparol NLD-ija Mjo Njunt rekao je agenciji Rojters da su Su Ći, predsednik Vin Mjint i drugi lideri "privedeni" tokom ranih jutarnjih sati.

"Želim da poručim našim ljudima da ne odgovaraju brzopleto i da deluju u skladu sa zakonom", rekao je Njunt i dodao da očekuje da će i sam biti uhapšen. Rojters posle nije uspeo da uspostavi kontakt s njim.

Telefonske veze sa glavnim gradom Mjanmara Nejpjido, gde je u ponedeljak trebalo da zaseda parlament posle ubedljive pobede NLD-a u novembru, su prekinute.

Prema izjavama očevidaca, vojnici su raspoređeni ispred gradske skupštine u gradu Jangon. Državna MRTV televizija navela je na svojoj Fejsbuk stranici da ne može da emituje program zbog tehničkih problema.

U reagovanju na događaje u Mjamnmaru, iz Bele kuće je saopšteno da je predsednik Džo Bajden informisan o situaciji, da SAD traže od vojske da oslobodi sve privedene i da se protive "svim pokušajima da se promeni ishod nedavnih izbora ili spreči demokratska tranzicija u zemlji".

"Sjedinjene Države će preduzeti akciju protiv odgovornih ako se ti potezi ne promene", navela je u saopštenju portparolka Džen Psaki.

Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade, došla je na vlast 2015. godine posle ubedljive pobede na izborima nakon što je više decenija provela u kućnom pritvora.

Njena međunarodna reputacija narušena je nakon što su stotine hiljada Rohindža muslimana pobegle zbog vojnih operacija u zapadnoj državi Rakine 2017. godine. Međutim, Su Ći i dalje uživa veliku popularnost u Mjanmaru.

Vojska Mjanmara saopštila je u subotu da će štititi i poštovati ustav i delovati u sladu sa zakonom nakon prethodnih komentara koji su podstakli strahovanja od puča. Izborna komisija odbacila je optužbe vojske o izbornoj krađi, navodeći da nije bilo nepravilnosti koje bi uticale na kredibilitet izbora.

Prema ustavu, vojski pripada 25 odsto mesta u parlamentu i kontrolna nad tri ključna ministarstva u administraciji Su Ći.

XS
SM
MD
LG