Linkovi

U Crnoj Gori još bez vakcinacije protiv koronavirusa


Nova i prethodna vlada razmjenjuju optužbe o odgovornosti za kašnjenje vakcinacije, a mjesecima nesmanjeni broj dnevnih slučajeva i kašnjenje početka vakcinacije podrivaju napore zemlje teško pogodjene Kovidom 19 da uspješno zaustavi epidemiju.
Nova i prethodna vlada razmjenjuju optužbe o odgovornosti za kašnjenje vakcinacije, a mjesecima nesmanjeni broj dnevnih slučajeva i kašnjenje početka vakcinacije podrivaju napore zemlje teško pogodjene Kovidom 19 da uspješno zaustavi epidemiju.

Dok mala Crna Gora sa 600.000 stanovnika obara neslavne rekorde po procentu inficiranih koronavirusom koji dostiže deset odsto populacije, početak zakašnjele vakcinacije bi, prema najavama zvaničnika, mogao da počne sredinom februara, nekoliko dana nakon što u zemlju stigne očekivana prva isporuka ruske vakcine Sputnik V.

Nova i prethodna vlada razmjenjuju optužbe o odgovornosti za kašnjenje vakcinacije, a mjesecima nesmanjeni broj dnevnih slučajeva i kašnjenje početka vakcinacije podrivaju napore zemlje teško pogodjene Kovidom 19 da uspješno zaustavi epidemiju.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović ranije je najavila da će vakcine u Crnu Goru stići krajem januara a vakcinacija početi početkom februara, navodeći da su u Vladi uradili sve kako bi vakcina što prije stigla u Crnu Goru.

“U narednih nekoliko dana očekujemo dolazak ruskih vakcina", rekla je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović za TV Vijesti, navodeći da će tačan datum saopštiti nakon što dobije informacije iz Rusije.

Prema navodima Borovinić-Bojović, Crna Gora očekuje isporuku po 50.000 vakcina u dva kvartala, navodeći da u prvoj isporuci očekuje 5.000 doza.

Kada je riječ o Fajzerovoj vakcini kojom je, prem ranijim najavama trebalo da počne vakcinacija, ministarka je navela da se očekuje potpisivanje ugovora i isporuka tih vakcina do početka marta.

Borovinić-Bojović je rekla da se od Fajzera očekuje i odobrenje za ponudu donacije njihovih vakcina koju je crnogorska vlada dobila iz Srbije i Sjevernoj Makedoniji.

Prošlog mjeseca ministarstvo zdravlja je uputilo na dodatnu provjeru donaciju grčkog biznismena Petrosa Statisa, bliskog prethodnoj vlasti, koji je ponudio 10.000 kineskih vakcina za pomoć Crnoj Gori u borbi protiv epidemije.

Krajem januara, Borovinić-Bojović saopštila je da je Vlada imala „i drugih ponuda za ovakve vrste nabavke vakcina“, ali da su se u interesu javnog zdravlja „opredijelili da vakcine isključivo dolaze u Crnu Goru direktnim konekcijama i međunarodnim bilateralnim ugovorima“.

Ona nije isključila mogućnost da Statisova donacija bude prihvaćena uz obaveznu provjeru, dok je grčki biznismen u izjavi za RFE rekao da nije imao političkih motiva kada je u Dubaiju rezervisao 10.000 Sinofarmovih vakcina za Crnu Goru.

„Radi predostrožnosti kontrole kvaliteta, želimo da naglasimo da sarađujemo isključivo sa proizvođačima vakcina i Vladama zemalja koje su uključene u razvoj vakcina, kao i cio svijet. Stoga predlažemo da gospodin Statis vakcinu ustupi Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji će izvršiti kontrolu kvaliteta vakcina, a potom je donirati nama“, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Kašnjenje početka vakcinacije oštro je kritikovao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je ocijenio “nedopustivim” postupanje Ministarstva zdravlja i Vlade u pogledu nabavke vakcine i zaštite zdravlja gradjana.

Nazivajući optužbe ministarke zdravlja da se “prepisivao sa drugim institucijama” za nabavku vakcine “apsolutnim izmišljotinama”, Djukanović je ocijenio da nova vlast pokušava da obezbijedi alibi za kašnjenje vakcinacije.

“Ovakva neistina odraz je nepoznavanja ustavnih nadležnosti ali i očigledan pokušaj obezbjeđivanja alibija za nedopustivo nepostupanje ministarstva zdravlja i Vlade u pogledu nabavke vakcine i zaštite zdravlja građana Crne Gore, naročito jer je javnost danima zgrožena odbijanjem ponuđene donacije koja je obezbijeđena upravo zahvaljujući predsjedniku Đukanoviću kroz kontinuiranu saradnju sa uvaženim međunarodnim partnerima”, naveo je Đukanović u saopštenju.

Postupke Vlade u pogledu nabavke vakcina, odbijanja donacija, ali i otvaranja granica Crne Gore u jeku epidemije, kritikovale su i Socijaldemokrate, poručujući ministarki zdravlja i Vladi da se “okanu politike i spašavaju glave gradjanima”.

“Sumnja se da u Crnoj Gori ima nekoliko desetina oboljelih od novog soja koronavirusa i to, gle čuda, brzo nakon što je ministarka dala dozvolu da gotovo svako ulazi u Crnu Goru bez ikakve kontrole”, navode iz SD.

Oni su naveli da “u crnogorskim domovima za stare bukti epidemija, a stari se liječe, kako se može čuti, u domovima umjesto u bolnicama”.

“Gledamo druge zemlje kako vojnički organizovano vakcinišu na desetine hiljada ljudi dnevno, a mi nemamo informaciju ni kad će, niti koja će vakcina kod nas”, navode u toj partiji.

Vlasti su prethodno saopštile da su poslale u Njemačku određeni dio uzoraka pod sumnjom na novi soj koronavirusa, ali još uvijek nema informacija o rezultatima, dok je ministarka zdravlja navela da je mutacija sigurno prisutna u Crnoj Gori.

Na pitanje da li će pooštriti mjere na granicama, ukoliko bude detektovan novi soj koronavirusa, Borovinić Bojović je rekla da će u prvom redu fokus biti na poštovanju mjere koje su na snazi.

"To će biti najbolja zaštita od bilo koje vrste virusa i bilo koje mutacije", rekla je.

Prethodna vlada u tehničkom mandatu je u oktobru potpisala Sporazum kojim je Crna Gora pristupila Covax mehanizmu SZO, koji podrazumijeva da zemlja dobije zagarantovane doze vakcina, bez čekanja i naknadnog apliciranja, kad vakcina bude pronađena.

Sporazum o pristupanju Covaxu potpisao je tadašnji ministar zdravlja Kenan Hrapović, a Vlada je za nabavku vakcina tada uplatila avans od 771.280 dolara.

Krajem januara, šefica delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i glavna pregovaračica Crne Gore za pregovore sa EU, Zorka Kordić, potpisale su ugovor o pomoći Crnoj Gori u borbi protiv epidemije vrijedan 9.5 miliona eura, kao dio paketa bespovratne finansijske pomoći EU u iznosu od 53 miliona eura.

Crna Gora, koja je u maju imala šestonedjeljni predah od koronavirusa, od kraja prošlog ljeta gotovo svakodnevno bilježi nekoliko stotina novih slučajeva koronavirusa, pa je broj oboljelih od početka epidemije dostigao 63.118, od kojih je preminulo 825.

XS
SM
MD
LG