Linkovi

Dženet Jelen: Bez paketa pomoći, američka ekonomija će se oporavljati godinama


Foto: ARHIVA - Sekretarka za finansije Dženet Jelen na virtuelnom okruglom stolu sa učesnicima iz Afroameričkih privrednih komora, 5. februara 2021.
Foto: ARHIVA - Sekretarka za finansije Dženet Jelen na virtuelnom okruglom stolu sa učesnicima iz Afroameričkih privrednih komora, 5. februara 2021.

Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen izjavila je da će "proći godine" dok se američka ekonomija, razorena koronavirusom, ne vrati na pravi kolosek ukoliko Kongres ne odobri paket pomoći koji je predložio predsednik Džo Bajden, u iznosu od 1,9 hiljada milijardi dolara. Jelen je odbacila tvrdnje republikanaca da je ta cifra suviše visoka.

Jelen je izjavila za CNN da bi, sa usvajanjem paketa pomoći, ekonomija mogla da se vrati na nivo koji se smatra punim zapošljavanjem najveće svetske ekonomije do 2022, sa stopom nezaposlenostsi od 4%, nasuprot 6,3 iz januara.

“Ljudi strahovito pate širom zemlje", rekla je Jelen, podsećajući na skoro 10 miliona izgubljenih radnih mesta zbog pandemije i oko 4 miliona radnika za koje se veruje da su odustali od traženja novog posla. Vlada je u petak objavila da su SAD u januaru dodale samo 49.000 novih radnih mesta.

Oba doma Kongresa, koja tesnom većinom kontroliše Bajdenova Demokratska partija, prošle nedelje su glasala za budžetska pravila koja bi, ako to bude neophodno, mogla da omoguće demokratama da "proguraju" novi zakon o budžetu po partijskoj liniji i u Senatu i Predstavničkom domu, bez podrške ijednog republikanca u Kongresu.

Bajden je izjavio novinarima u petak: "Rekao sam i republikancima i demokratama da bih više voleo da svi sarađujemo."

"Ali, ako moram da biram između toga da odmah pomognem Amerikancima koji teško pate ili se uvučem u duge pregovore ili pravim kompromise oko zakona - izbor je lak", rekao je predsednik. "Pomoći ću Amerikancima koji pate."

Na osnovu sporog oporavka zemlje od velike recesije 2008. i 2009, Bajden je rekao: "Ako smo nešto naučili to je da ne možemo da uradimo ništa što bi bilo previše. Možemo samo da uradimo premalo."

Visoki savetnici Bele kuće se nadaju da će Kongres usvojiti Bajdenov predlog do prve nedelje marta, pre roka - 15. marta - kada ističu sadašnje isplate pomoći u iznosu od 300 dolara nedeljno nezaposlenim radnicima, pomoći koju su dobili od savezne vlade uz onu, u manjem iznosu od toga, koju dobijaju od svojih država. Bajden želi da se federalna pomoć poveća na 400 dolara nedeljno do septembra.

Grupa od 10 republikanskih senatora sastala se sa Bajdenom u Beloj kući prošle nedelje, lobirajući da isplate ostanu na nivou od 300 dolara nedeljno ali da se okončaju u junu.

Predsednik Bajden i potpredsednica Kamala Haris u Beloj kući razgovaraju sa grupom republikanskih senatora o paketu pomoći pogođenima Kovidom 19.
Predsednik Bajden i potpredsednica Kamala Haris u Beloj kući razgovaraju sa grupom republikanskih senatora o paketu pomoći pogođenima Kovidom 19.

Bajden takođ planira da pošalje čekove u iznosu od 1.400 dolara milionima odraslih Amerikanaca, ali Jelen kaže da tek treba da se precizira nivo primanja koji kvalifikuje porodice i pojedince za tu pomoć.

Republikanci koji se protive Bajdenovom predlogu ukazuju na autorski tekst koji je prošle nedelje u Vašington postu objavio bivši sekretar za finansije Lorens Samers, demokrata, koji je upozorio da bi Bajdenov paket pomoći mogao da pokrene "inflatorni pritisak kakav nije viđen za celu generaciju."

Republikanski senator Pet Tumi iz Pensilvanije izjavio je u intervjuu za CNN da se SAD ne suočavaju sa "ekonomijom u kolapsu." On je ocenio da je prerano izglasati još jedan veliki paket pomoći pogođenima.

"Mastilo se još nije osušilo na prethodnom zakonu", rekao je Tumi, misleći na paket u vrednosti od 900 milijardi dolara koji je tadašnji predsednik Donald Tramp usvojio krajem decembra.

Tumi je dodao da, dok Bajden drži sjajne govore o političkom jedinstvu, upravlja sa pozicije snažne levice."

XS
SM
MD
LG