Linkovi

Godišnjica nezavisnosti Kosova: Bolji život na čekanju


Kosovo obeleževa godišnjicu nezavisnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:15 0:00

Kosovo obeleževa godišnjicu nezavisnosti

Pre trinaest godina Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije. Sagovornici Glasa Amerike, Albanci i Srbi, navode da Kosovo i dalje stagnira i da je potrebno da prođe još dosta vremena do boljeg života.

Kao i svakog 17. februara od 2008. godine i na ulicama Prištine se slavilo. Međutim mnogi građani smatraju da ne postoji previše razloga za to, jer kosovske vlasti nisu ispunile njihova očekivanja, od kada je kosovski parlament proglasio nezavisnost Kosova.

Građani Prištine o godišnjici nezavisnosti Kosova
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Analitičar Nedžmedin Spahiu za Glas Amerike kaže da je sada, trinaest godina nakon proglašenja nezavisnosti, prelomni trenutak da Kosovo krene napred. Smatra da je došlo vreme da se Kosovo otarasi korupcije i kako je kazao, ostalih nedaća i da prestane da opravdanje traži u problemima iz prošlosti.

Valjda je kosovsko društvo sazrelo, valjda je dosta svega... do sada se za sve krivila prošlost, odnosno bila je kriva Srbija, bila je kriva Turska, šta ja znam Rimska imperija, a trinaest godina je bilo valjda dovoljno da smo sami krivi za to što imamo“, rekao je Spahiu.

Miodrag Marinković iz organizacije “Aktiv” u Severnoj Mitrovici za Glas Amerike kaže da su Srbi na Kosovu 13 godina nakon proglašenja nezavisnosti tamo gde su i bili svih ovih godina, a to je, kako je rekao, u stanju konstantne borbe za svoja prava, slobodu i dostojanstvo.

Ono što se pokazalo svih ovih 13 godina jeste da kosovska vlada nema u principu političku volju da implemetira onaj set zakona koji štiti prava i interese srpske zajednice, tako da i u kontekstvu ovih novih izbora ne očekujem neke velike promene u takvom pristupu. Znači prava se zapostavljaju, interesi se ignorišu i mi smo upravo tu”, rekao je Marinković.

Analitičar iz Leposavića Nenad Radosavljević za Glas Amerike kaže da je Kosovo trinaest godina od proglašenja nezavisnosti, daleko od uređenog društva.

Nažalost ni posle proglašenja, kao i u periodu otkad su Nato snage na administrativnim linijama na Kosovu, nije se mnogo uradilo što se tiče unutrašnje organizacije života. Nikovlastima u Prištini nije smetao. Znači apsolutno su bili slobodni da organizuju život kako treba, međutim infrastrukturno i na svaki drugi način uopšte nisu odgovorili zadatku, odnosno mislim da su se političari pre svega vodili populizmom“, kazao je Radosavljević.

I građani Severne Mitrovice smatraju da Kosovo 13 godina nakon proglašenja nezavisnosti nije uspelo da stvori demokratsko i uređeno društvo, ali pojedini smatraju da je sever Kosova danas bliži Prištini nego Beogradu.

Građani Severne Mitrovice o godišnjici nezavisnosti Kosova
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine, a do sada ga je prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Kosova priznalo 117. država. Nezavisnost Kosova ne priznaju Rusija i Kina, kao i pet članica Evropske unije: Slovačka, Kipar, Grčka, Rumunija i Španija.

XS
SM
MD
LG