Linkovi

Kandidat za sekretara za pravosuđe: Politika neće uticati na naše istrage


Kandidat za sekretara za pravosuđe Merik Garland svedoči na pretresu za potvrdu pred senatskim Odborom za pravosuđe u Vašingtonu, 22. februara 2021.
Kandidat za sekretara za pravosuđe Merik Garland svedoči na pretresu za potvrdu pred senatskim Odborom za pravosuđe u Vašingtonu, 22. februara 2021.

Merik Garland, kandidat predsednika Džozefa Bajdena za sekretara za pravosuđe, obećao je u ponedeljak da će štititi integritet Sekretarijata za pravosuđe od stranačkih uticaja, u pokušaju da obnovi poverenje, nakon što je bivši predsednik Donald Tramp u više navrata pokušao da sekretarijat podredi svojoj volji.

Bivši republikanski predsednik je godinama napadao istrage Sekretarijata za pravosuđe o njegovoj kampanji 2016. i ruskom mešanju u američke izbore, opisujući ih kao "lov na veštice" i "prevaru."

Na pretresu za potvrdu nominacije pred senatskim Odborom za pravosuđe, Garland je takođe obećao da će istraga napada na Kapitol 6. januara biti prioritet sekretarijata.

"Ako moja nominacija bude potvrđena lično ću nadzirati krivično gonjenje rasista i svih ostalih koji su upali u Kapitol 6. januara, što je bio gnusni napad na osnove naše demokratije, miran prenos vlasti“, naveo je Garland u uvodnoj izjavi koju je Odbor za pravosuđe Senata objavio uoči pretresa.

Novi sekretar za pravosuđe naslediće nekoliko istraga koje su počele za vreme Trampove administracije, o poreklu istraga o Trampovoj predizbornoj kampanji i ruskom mešanju o izbore, ali i istrage o Hanteru Bajdenu, predsednikovom sinu.

"Ne bih pristao da preuzmem ovaj posao da sam mislio da će politika imati bilo kakav uticaj na tužbe ili istrage", rekao je Garland senatskom odboru.

"Predsednik je obećao da će te odluke donositi isključivo sekretar za pravosuđe a to je i moja namera. Nemam nameru da mi se bilo ko meša u posao. Očekujem da će Sekretarijat za pravosuđe donositi sopstvene odluke o tim pitanjima", kazao je Garland.

Odgovarajući na pitanja republikanaca, Garland je rekao da sa predstavnicima Bele kuće nije razgovarao o istragama sekretarijata koje se odnose na poreska dokumenta Hantera Bajdena. Takođe je naveo da pretpostavlja da će dozvoliti Džonu Duramu, koga je prethodni sekretar za pravosuđe Vilijam Bar izabrao da ispita poreklo istrage o Trampovoj predsedničkoj kampanji 2016 - da nastavi svoj rad.

Obećanja Merika Garlanda predstavljaju veliki kontrast u odnosu na prethodnog sekretar za pravosuđe Vilijama Bara, koji je kritikovan zbog spremnosti da interveniše u krivičnim postupcima na načine koji su išli u prilog Trampovim političkim savetnicima - od Majkla Flina do Rodžera Stouna.

Garland je obećao da će se sastati sa zaposlenima u Sekretarijatu za pravosuđe, kojima je u protekle četiri godine opao moral zbog stranačkih napada i Trampovih optužbi da su deo "duboke države".

"Želim da karijernim tužiocima pokažem da je moj posao da ih zaštitim od stranačkih ili drugih nedoličnih motiva", rekao je Garland na pretresu, dodajući da će se, za sada, ti razgovori zbog pandemije odvijati preko Zuma.

Pored fokusa Sekretarijata za pravosuđe na borbu protiv domaćeg terorizma, Garland je takođe rekao da namerava da prioritet da sprovođenju zakona koji štite građanska prava, što je oblast za koju aktivisti kažu da je pretrpela velike udarce za vreme Trampove administracije.

Ta misija ostaje hitna jer građani nemaju jednaka prava. Zajednice druge boje kože i druge manjine suočavaju se sa diskriminacijom koja se odnosi na stanovanje, obrazovanje, kao i krivično pravo – i snose teret štete koju nanose pandemija Kovida, zagađenje i klimatske promene”, naveo je Garland u svom govoru članovima senatskog Odbora za pravosuđe.

Američki predsednik Bajden predstavio je Garlanda kao svog kandidata za sekretara za pravosuđe dan pošto su hiljade pristalica bivšeg predsednika Trampa upale u Kapitol hil – tokom nemira u kojima je život izgubilo pet osoba.

Bajden, kome je Kongres uprkos fizičkoj ugroženosti njegovih članova tokom nasilnog upada potvrdio izbornu pobedu, Garlanda je tada predstavio kao suštinski preduslov za obnovu vladavine prava.

Garland je pre nominacije bio sudija Apelacionog suda u Vašingtonu, a pre nego što je postao sudija, radio je u Sekretarijatu za pravosuđe gde je nadzirao rad odeljenja koje se bavi borbom protiv kriminala. Početkom 2016, bio je kandidat predsednika Baraka Obame za sudiju Vrhovnog suda ali su republikanci u Senatu blokirali i samu raspravu o njegovoj kandidaturi.

XS
SM
MD
LG