Linkovi

Novozaraženih u Srbiji preko 4.000, iz EU najave da će važiti samo registrovane vakcine


Arhiva - Medicinski radnik priprema se da da vakcinu protiv Kovida 19.
Arhiva - Medicinski radnik priprema se da da vakcinu protiv Kovida 19.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, brojevi novozaraženih od Kovida 19 i broj preminulih ne pokazuju trend opadanja. Kao je saopšteno, u poslednja 24 sata, do subote do 15 sati, preminule su još 24 osobe, a od testiranih 13.994, zabeleženo je 4.694 novozaraženih.

U odnosu na jučerašnjih 4.408 pacijenata, na kovid odeljima bolnica širom Srbije danas je 4.445 obolelih, među kojima je 205 na respiratorima.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih korona virusom su zaražena 192 korisnika i 260 zaposlenih, saopštilo je ranije danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, preneo je FoNet.

Kon: Neophodno zatvaranje na minimum 10 do 14 dana

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je ranije u subotu da je potrebno duže zaključavanje od postojećih vikend mera i da je potrebno “minimum 10 do 14 dana da budemo pod merama, jer je virus sada toliko oko nas, da je nemoguće zaustaviti ga bez drastičnih mera”.

"Nemamo izbora, moramo neke mere da preduzmemo",​ rekao je Kon gostujući na TV Prva. "Moramo na drastični način da prekinemo lanac prenošenja. Tražili smo pet dana potpunog zatvaranja pa smo povećali na 7 kao apsolutni minimum. Sad se povećava, minimum je 10 do 14, to smo rekli na Kriznom štabu. Virus je svuda oko nas, efektivno je zaustaviti ga, zapravo nemoguće je bez drastičnih mera. Smatramo da nije moguće bez drastičnih mera. Ako bi se sve poštovalo, što nije slučaj, moglo bi i bez mera da se sprovede. Postoji teza da će niti ilegalnih okupljanja, što nije moguće kontrolisati”, rekao je Kon, a prenosi Nova.rs.

U EU samo sa vakcinama koje je odobrila EMA?

Predlog za uvođenje takozvanih kovid-pasoša za slobodno kretanje unutar Evropske unije, koji će biti objavljen 17. marta, važiće samo za imunizaciju vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

Neodobrene vakcine neće biti obuhvaćene klauzulom o odgovornosti EU i kontrolom kvaliteta, objavio je u petak popodne Juronjuz, a nešto kasnije i potvrdila Ilva Johanson, komesarka za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji, prenosi FoNet.

Izvor tvrdi da je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders jasno stavio do znanja da države članice mogu slobodno da vakcinišu svoje građane vakcinama drugih proizvođača, ali da licencirani putni sertifikat o vakcinaciji neće dobiti ukoliko vakcina nije od odobrenog proizvođača.

Evropski regulatori trenutno su odobrili vakcine kompanija Fajzer/BajoNTek, AstraZeneke, Moderne i Džonson&Džonson, prenosi Nova.rs. Sertifikati o vakcinaciji važiće do kraja pandemije koronavirusa, rekao je izvor, dodajući da će kretanje unutar bloka za one koji nisu primili vakcinu i dalje biti moguće iz testove i karantin.

Kovid-pasoši biće dostupni u digitalnom i papirnom formatu, dodaje se.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je ranije danas da je uvođenje kovid pasoša sa vakcinama koje su odobrene u EU loša i skandalozna odluka, suprotna najvišim evropskim vrednostima i poručio da će ga takva odluka samo ubrzati da primi kinesku vakcinu.

MInistarka trgovine i turizma Tatjana Matić sapoštila je 10. marta da je Srbija, u iščekivanju preciznijih uputstava Evropske unije, već pripremila digitalne sertifikate o vakcinaciji koji će omogućiti lakše kretanje i putovanje izvan zemlje.

Ona je za Radio-televiziju Srbije rekla kako su za pregovore o priznavanju sertifikata već zainteresovane pojedine zemlje, među kojima Grčka, Izrael i Slovenija.

XS
SM
MD
LG