Linkovi

Vučić sa čelnicima Rio Tinta: Svi projekti da ispune najviše ekološke standarde


Sastanak predstavnika kompanije Rio Tinto i predsednika i članova Vlade Srbije (izvor: www.predsednik.rs)
Sastanak predstavnika kompanije Rio Tinto i predsednika i članova Vlade Srbije (izvor: www.predsednik.rs)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa delegacijom kompanije Rio Tinto na čelu sa izvršnim direktorom Jakobom Stausholmom i izjavio da svi projekti moraju da zadovolje najviše ekološke i tehnološke standarde, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Svi projekti koji se budu realizovali u ovoj oblasti moraju da zadovolje najviše ekološke i tehnološke standarde, jer nema zdravog ekonomskog razvoja bez očuvanja zdrave životne sredine", rekao je Vučić i naglasio da će država strogo voditi računa o primeni najstriktnijih ekoloških mera.

Predstavnici Rio Tinta najavili su da će do kraja ove godine završiti studiju o proceni uticaja na životnu sredinu prilikom eksploatacije jadarita, kao i studiju opravdanosti. Do kraja godine, kako su najavili, u geološka istraživanja, razvoj tehnologije prerade, izradu studija i pripremu projekta, biće investirano ukupno 450 miliona dolara.

Meštani okoline Loznice, gde se planira eksplotacija jadarita, negoduju zbog najavljenih investicija kompanije Rio Tinto, pozivaju se na loša iskustva te kompanije iz sveta i strahuju da će životna sredina biti narušena.

Vučić i predstavnici Rio Tinta su se, kako piše u saopštenju, saglasili da saradnja Rio Tinta i Srbije mora da doprinosi razvoju lokalne zajednice, životnoj sredini, ekonomskom prosperitetu. Predsednik Srbije je dodao da očekuje da u projekat uključe i fabrike za izradu baterija i proizvoda koji zavise od litijuma, kako bi se otvorio što veći broj novih radnih mesta.

Direktor Rio Tinta je poručio da je kompanija spremna da sarađuje sa državom kako bi na ekonomskom planu u najvećoj meri doprinela lokalnom razvoju i da će projekat biti usklađen sa najvišim standardima. Podsetio je da je vrednost kompletne investicije dve milijarde dolara.

Sastanku su prisustvovali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka zaštite živote sredine Irena Vujović i savetnik predsednika Republike za investicije Danilo Cicmil.

XS
SM
MD
LG