Linkovi

Blinken doputovao u Rim na razgovore sa italijanskim liderima i papom


Američki državni sekretar Entoni Blinken (D) razgovara sa italijanskim šefom diplomatije Luiđijem Di Majom u Rimu (Foto: Andrew Harnik/Pool via Rojters)
Američki državni sekretar Entoni Blinken (D) razgovara sa italijanskim šefom diplomatije Luiđijem Di Majom u Rimu (Foto: Andrew Harnik/Pool via Rojters)

Američki državni sekretar Entoni Blinken nastavio je evropsku turneju u Italiji gde će tokom narednih nekoliko dana razgovarati sa italijanskim liderima, papom Franjom, liderima G20 i drugim zvaničnicima.

Nakon poseta Francuskoj i Nemačkoj, Blinken je u nedelju doputovao u Rim gde se sastao sa italijanskim šefom diplomatije Luiđijem Di Majom, a odvojeno je razgovarao i sa izraelskim ministrom inostranih poslova Jairom Lapidom.

Blinken i Di Majo će u ponedeljak predsedavati sastankom Globalne koalicije za borbu protiv ISIS-a u Rimu, gde će se američki zvaničnik sastati i sa italijanskim premijerom i predsednikom Marijom Dragijem i Serđom Matarelom s kojima će, između ostalog, razgovarati o ratu i humanitarnoj situaciji u Siriji.

Stejt department je saopštio da je situacija u Siriji i dalje veoma zabrinjavajuća, s obzirom na to da se desetine hiljada žena i dece suočavaju sa brojnim problemima u humanitarnim kampovima, a pripadnici Islamske države regrutuju novu generaciju boraca.

Blinken će se u ponedeljak u Vatikanu sastati sa papom Franjom i nadbiskupom Polom Galagerom. Očekuje se da će glavne teme razgovora biti klimatske promene, trgovina ljudima i pomoć zaduženim siromašnim zemljama.

U oktobru bi sa papom trebalo da se sastane i predsednik SAD Džo Bajden, drugi američki predsednik katoličke veroispovesti.

XS
SM
MD
LG