Linkovi

Milatović za Rojters: Crna Gora nadomak dogovora sa EU i američkim bankama o rješavanju “kineskog” duga


Jakov Milatović, crnogorski ministar ekonomije (Foto: REUTERS/Hannah McKay)
Jakov Milatović, crnogorski ministar ekonomije (Foto: REUTERS/Hannah McKay)

Crnogorski ministar ekonomije Jakov Milatović saopštio je u srijedu da je Crna “na nekoliko nedjelja od dogovora” da sa evropskim i američkim bankama zamijeni ili refinansira skoro milijardu dolara visok dug Kini za autoput, te da se nada umanjenju kamatne stope na ispod jedan odsto.

Milatović je, u intervjuu za Rojters koji prenose crnogorski mediji, rekao da je Crna Gora pozajmila 944 miliona dolara od Kine 2014. za finansiranje 41 kilometra autoputa, podsjećajući da je premijer bio sadašnji predsjednik Milo Đukanović.

Prema njegovim riječima, premijer Zdravko Krivokapić radi na tome da smanji troškove - - jer kineski kredit ima 2% kamate, i valutni rizik, jer je pozajmica u dolarima.

"Pregovaramo sa jednim brojem zapadnih banaka iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Sigurno ćemo to učiniti sa zapadnim bankama", kazao je Milatović i dodao da u Vladi traže kamatu "manju od jedan odsto".

Milatović je rekao da postoje tri opcije - refinansiranje, zamjena kredita, i kao treća varijanta u kojoj bi podrazumijevala kombinaciju prve i druge mogućnosti.

"Vjerujemo da možemo da dobijemo mnogo bolje uslove, veoma sam optimističan u vezi toga", poručio je Milatović, koji nije želio da kaže imena evropska i američkih banaka.

Na pitanje Rojtersa kada bi se moglo očekivati razrješenje situacije oko kineskog duga, on je odgovorio da bi rješenje moglo da bude tu uskoro, te da se radi “o nedjeljama”.

Milatović je rekao i da se turistički sektor snažno oporavlja i da je turistička aktivnost između 70 i 80 posto one iz 2019, te da se potpuni oporavak očekuje do kraja 2022.

Prema njegovoj ocjeni, Krivokapićeva vlada naslijedila je loše vođena državna preduzeća, pa ministri razmatraju mogućnosti kreiranja profesionalno vođenih nacionalnih holding kompanija koje bi upravljale imovinom.

“To je nešto što je Grčka radila u periodu oporavka, to je pravi način da bismo privatizovali neku imovinu i učinili neka preduzeća u državnom vlasništvu efikasnijima, i na kraju, obezbijediti povraćaj imovine za poreske obveznike. Neka imovina bi bila prodata, nekom bi upravljao holding", rekao je Milatović Rojtersu.

Crnogorska Vlada ranije je od EU zatražila pomoć u otplati kineskog duga za autoput, čija otplata je po ugovoru, nakon šestogodišnjeg grejs perioda i uz kamatu od dva odsto, trebalo da počne ovog mjeseca.

Zvaničnici EU saopštili su da traže načine da pomognu Crnoj Gori u rješavanju problema, strahujući da bi njen “kineski” dug za autoput zemlju mogao da dovede u ekomomsku zavisnost od Pekinga.

XS
SM
MD
LG