Linkovi

Đukanović poručio SPC: Nije pametno insistirati na intronizaciji Joanikija u Cetinjskom manastiru


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović (Foto: Predsjednik.me, rtcg.me)
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović (Foto: Predsjednik.me, rtcg.me)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pozvao je u subotu Srpsku pravoslavnu crkvu da odustane od ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija 5. septembra na Cetinju, poručujući da “nije pametno” insisistirati da se ustoličenje obavi u Cetinjskom manastiru.

Đukanović je ocijenio da je “intronizaciji mitropolita Joanikija je dan neprimjereno veliki značaj u državi Crnoj Gori, koja je multivjerska, sekularna I proevropska”, navodeći da su tome doprinijele neprimjerene riječi na račun Crne Gore I Crnogoraca koje “u dužem vremenskom period” dolaze iz “državnog rukovodstva Srbije i Beogradske patrijaršije”.

“U dužem vremenskom periodu prije ovog događaja, sa raznih adresa iz države Srbije, i iz državnog rukovodstva, i iz Beogradske patrijaršije, moglo se čuti puno neprimjerenih riječi na račun Crne Gore i na račun Crnogoraca...Te okolnosti su doprinijele da ovo pitanje dobije mnogo više politički karakter nego što mu pripada i… postane bezbjednosno osjetljivo pitanje”, rekao je Đukanović.

On je rekao da bi “crkveni velikodostojnici morali znati i poštovati da se njihova misija se ne može ostvariti ukoliko ne pokažu dužno poštovanje prema državi u kojoj tu misiju žele da obave, kako njihova crkva, tako ni oni pojedinačno”.

“Mislim da je veoma važno da svi shvatimo da je nemoguće takve poslove i takve aktivnosti obaviti na silu. Posebno ih nije moguće obaviti na silu na Cetinju, gdje ništa nije moguće uraditi na silu što ugrožava državno i nacionalno dostojanstvo Crne Gore I Crnogoraca”, rekao je.

On je poručio da to “moraju razumjeti svi, i novi mitropolit, i Beogradska patrijarsija i državno politički autoriteti u Srbiji i u Crnoj Gori".

“Posebno u Crnoj Gori, gdje smo u obavezi kao državno rukovodstvo da blagovremeno registrujemo takav neadekvatan odnos sa bilo koje međunarodno adrese prema Crnoj Gori, I da uložimo napor da takve aktivnosti ne proizvedu štetna dejstva po državu Crnu Goru, a posebno da ne oćutimo takvu politiku prema Crnoj Gori, a kamoli da bilo ko iz državnog rukovodstva doprinese da se takvi zlokobni naumi ostvare”, rekao je Đukanović novinarima na Cetinju.

Đukanović je rekao da mu se čini jedino realnim da sa svoje adrese uputi apel da nije pametno insistirati na instronizaciji Joanikija u Cetinjskom manastiru, već u nekom drugom hramu SPC u Crnoj Gori.

"Ostaje mi da sa moje adrese uputim apel da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita SPC na Cetinju u Cetinjskom manastiru. Mislim da je pametno izmjestiti ustoličenje i to obaviti u nekom od drugih brojnih hramova Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. To bi jedino bio odgovoran odnos prema Crnoj Gori i njenim nacionalnim interesima, sve radi postizanja multietničke harmonije i dobrih međudržavnih odnosa", istakao je Đukanović.

On je poručio da želi budućnost sa međunacionalnim i vjerskim skladom, u kojoj svaki građanin Crne Gore, uključujući Crnogorce i Srbe, nesmetano uživa vjerske slobode i vjerska prava, te da se nada da će njegov apel čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže.

"Upućujem ga sa osjećajem izuzetne odgovornosti za očuvanjem mira i stabilnosti… Nadam se da neću biti u situaciji, a moraću da budem ukoliko se apel ne uvaži, da 5. septembra i sam budem prisutan na Cetinju gdje je većinska Crna Gora i gdje se brani čast i dostojanstvo naše države", zaključio je Đukanović.

Joanikije protivnicima ustoličenja: Ako neće mir, uzeće prokletstvo

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije rekao je da je MCP učinila “sve što je bilo moguće za mir”, poručujući protivnicima njegovog ustoličenja na Cetinju da “ako neće mir, uzeće prokletstvo”.

“Ako neće mir, onda će uzeti prokletstvo. A ko neće da uzme mir Božji, onda će uzeti prokletstvo Svetoga Petra. I ja ih upozoravam da ne srljaju na prokletstvo. I opet ponavljam: ja se njih odreći ne mogu – to su moja braća. To je moj rod i moj narod. A oni neka čine što im drago, i kako ih njihova pamet i savjest uče”, poručio je Joanikije.

On je rekao da neće odustati od ustoličenja na Cetinju, navodeći da je to dato “našoj svetoj Crkvi od Svetog Save do dana današnjega”

“To su bratski razdori u Crnoj Gori. I koliko su god oni bili glasniji, mi smo sve više ćutali da ničim ne doprinesemo toj graji i toj svađi. I nijesmo se svađali ni sa kim, niti ćemo se svađati. Ali, naravno, ne možemo odustati od onoga što je dato našoj svetoj Crkvi od Svetoga Save pa do dana današnjega”, poručio je Joanikije.

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je, reagujući na Đukanovićev apel, da je pravo Mitropolije crnogorsko-primorske da ustoličenje Mitropolita obavi u vjekovnom sjedištu svoje Mitropolije na Cetinju.

On je naglasio da će država “obezbjediti sve neophodne uslove da SPC kao najdominantija vjerska zajednica u Crnoj Gori po broju svojih vjernika, ostvari svoje Ustavom zagarantovano pravo".

Krivokapić je rekao da je “najmanje važno gdje će toga dana biti predsjednik Đukanović, ali da je važno pozvati ga da prestane da izaziva i podgrijava sukobe, podjele i tenzije, i to sve, očigledno, kako navodi, sa ciljem da spriječi ili stavi u drugi plan borbu protiv organizovanog kriminala, koja iz dana u dan napreduje”.

"Ono što Đukanović, kao predsjednik Crne Gore mora već jednom naučiti je da štiti Ustav Crne Gore i ustavnu vjersku slobodu Srpske pravoslavne crkve da ustoličenje obavi onamo gdje ima svako pravo da ga obavi, na Cetinju, i da jednom stane u zaštitu vjerske slobode Crkve koju je, dok je njegova partija bila na vlasti, do beskraja proganjao, a koja ga je dobro naučila šta znači biti slobodan i ustavan", poručio je Krivokapić.

XS
SM
MD
LG