Linkovi

Evroposlanici: Dokument o izbornim uslovima u Srbiji radna verzija, ne finalni sporazum


Naredna runda međustranačkog dijaloga kojim posreduju poslanici EP zakazaka je za 17. i 18. septembar
Naredna runda međustranačkog dijaloga kojim posreduju poslanici EP zakazaka je za 17. i 18. septembar

Dokument koji je dat na uvid učesnicima međustranačkog dijaloga u Srbiji, kojem posreduju poslanici Evropskog parlamenta, nije gotov sporazum, već radna verzija za diskusiju za sledeći sastanak, objavili su posrednici u dijalogu Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Knut Flekenštajn i Edvard Kukan, prenosi portal European Western Balkans.

Mediji u Srbiji objavili su sadržaj dokumenta za koji su naveli da je sporazum u dijalogu o izborima, i koji je izazvao mnogo negodovanja među opozicionim strankama.

Evroposlanici kažu da je svhra ovog dokumenta da fokusira dalje razgovore na dve ključne oblasti: medije i izborne uslove, kao i da ukaže na moguće opcije za rešenja.

"Kao što smo jasno rekli ranije, radni dokument nije isto što i politički sporazum. Ovaj dokument pruža moguće orijentacije učesnicima međustranačkog dijaloga, ni više ni manje, a na samim učesnicima dijaloga je da pronađu međusobni dogovor", navodi se u saopštenju evroposlanika.

Televizija N1, koja je imala uvid u dokument, prenela je da u njemu stoji da fokus treba da bude na dve oblasti: ravnopravnoj zastupljenosto svih aktera u medijima i integritetu izbornog procesa. Između ostalog, predlaže se i formiranje privremenog nadzornog tela koje bi kontrolisalo medijsku zastupljenost političkih aktera u javnim servisima.

Predstavnici opozicije koja učestvuje u dijalogu sa evroparlamentarcima, najavili su da će uputiti primedbe na predlog EP, a nisu isključili ni bojkot i proteste.

Iz vladajuće SNS oglasio se njen predsednik Aleksandar Vučić koji nije želeo da kaže svoje mišljenje o iznetom predlogu, ali je nagovestio da "ljudi u Srpskoj naprednoj stranci nisu oduševljeni tim dokumentom", ali da je važno razgovarati i da je to jedini način.

Naredni sastanak u okviru međunstranačkog dijaloga vlasti i dela opozicije kojem posreduju evroparlamentarci najavljen je za 17. i 18. septembar.

U Srbiji se vodi i paralelni dijalog dela opozicionih stranaka, koje ne žele učešće aktera sa strane, sa vlastima, a tim sastancima prisustvuje i predsednik Vučić.

XS
SM
MD
LG