Linkovi

Rekordni brojevi novozaraženih u Srbiji, lekari kažu da je kasno za kovid propusnice


Osoblje u kovid bolnici u Novom Sadu
Osoblje u kovid bolnici u Novom Sadu

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, u proteklih nekoliko dana registrovano više od osam hiljada novozaraženih dnevno. Na bolničkom lečenju je više od šest hiljada pacijenata, a na respiratorima nekoliko stotina.

Iako epidemiolozi, pojedinačno, u javnosti govore o razlilčitim merama koje treba preduzeti povodom sve gore epidemiološke situacije - najčešće se pominju kovid propusnice - Krizni štab se nije sastao niti doneo nikakve nove mere.

Pojedini članovi tog tela su najavljivali da se "čeka finalna odluka" o kovid propusnicama, odnosno da se vidi gde bi ih bilo moguće primenjivati, ali takva odluka nije doneta.

I dalje su dozvoljena masovna okupljanja, utakmice sa publikom, redovan rad ugostiteljskih objekata. Na snazi su mere lične zaštite, poput obaveznog nošenja maske u zatvorenom prostoru, držanja distance i dezinfekcije ruku, ali se te mere ne poštuju dosledno.

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler istakao je da su najveći problem masovni skupovi, svadbe, utamice, koncerti bez ikakve kontrole.

On je za RTS rekao da su se kovid propusnice pokazale kao delotvorne na muzičkim festivalima i da je ih je lično zagovarao još tokom leta, ali da je sada kasno.

"Kovid propusnice uvedene su na nekoliko muzičkih festivala i pokazali su da to funkcioniše. Onda nisi našao za shodno da to raširiš, iskoristiš festivale kao promociju. Zagovarao sam propusnice tokom leta, a onda kada sam video da je broj prešao 2.000 - sada je kasno", smatra Šekler.

Sa Šeklerom je saglasan i epidemiolog Zoran Radovanović.

On je za Politiku kazao da se zakasnilo sa uvođenjem kovid propusnica jer je trenutno veliki intenzitet zaražavanja, kao i da je Krizni štab u "zimskom snu".

Radovanović se zalaže za obaveznu vakcinaciju zaposlenih u zdravstvu, prosveti, policiji i javnim službama.

„Iako su se političari izgovarali da je obavezna vakcinacija protivustavna, što nije tačno, zaboravljamo na činjenicu da se mi i dalje zakonski nalazimo u vanrednom stanju. To ministru zdravlja daje ogromna ovlašćenja, pa i to da naredi obaveznu imunizaciju“, smatra epidemiolog.

Prema dostupnim zvaničnim podacima, u Srbiji je ukupno dato 3.036.601 prvih doza vakcine, 2.746.617 drugih doza i više od pola miliona treće doze vakcine.

Škole od ponedeljka u kombinovanom režimu

Ministar prosvete Branko Ružić najavio je da od ponedeljka neće biti lokalnih samouprava u kojima će cele škole raditi onlajn, odnosno, po trećem modelu.

To znači da će škole u 23 lokalne samouprave držati kombinovanu nastavu, onlajn i uživo, a odeljenja su podeljena u grupe. Ostatak škola nastavu organizuje uživo, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Ministar Ružić je rekao da se time potvrđuje da škole nisu mesta transmisije virusa, ali je apelovao na roditelje da ne šalju decu u školu ako imaju simptome ili ako ih ima bilo ko od ukućana.

XS
SM
MD
LG