Linkovi

Kovid u Srbiji: Preminulo 50 ljudi, novozaraženih šest hiljada, u utorak Krizni štab


Medicinski radnici neguju pacijente obolele od Kovida 19 u novoizgrađenoj kovid-bolnici u Novom Sadu, 8. septembra 2021. (Foto: Rojters, Zorana Jevtić)
Medicinski radnici neguju pacijente obolele od Kovida 19 u novoizgrađenoj kovid-bolnici u Novom Sadu, 8. septembra 2021. (Foto: Rojters, Zorana Jevtić)

U Srbiji je u poslednja 24 sata, do ponedeljka u 15 sati, od posledica zaražavanja Kovidom 19 preminulo 50 ljudi, a registrovana su 5.983 novih slučajeva zaraze od testirane 19.452 osobe.

U bolnicama je 6.511 kovid pozitivnih, od kojih je na respiratorima 256.

Sednica Kriznog štaba biće održana najverovatnije u utorak, najavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

"U utorak ćemo razgovarati o aktuelnim temama, pre svega ponovo i ponovo i ponovo o vakcinaciji i šta još dodatno možemo da uradimo", rekla je Ana Brnabić u nedelju uveče za TV Pink.

Ona je kazala da dosta zemalja skraćuje period između druge i treće, buster doze vakcine sa šest meseci na pet, o čemu će se razgovarati i na sastanku Nacionalnog tela za imunizaciju u ponedejak.

Proizvedeno milion i po ruskih vakcina

U Srbiji je na institutu "Torlak" do sada proizvedeno 1,5 miliona ruskih vakcina protiv korona virusa "Sputnjik V", a očekuje se da do kraja godine budu napravljena sva četiri miliona, izjavio je danas ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On je, na otvaranju Srpsko-ruskog poslovnog foruma, rekao da se sa ruskim državnim institutom "Gamaleja", koji proizvodi vakcine, razgovara i o nekim novim oblicima saradnje u borbi protiv kovida, jer oni ispituju novi lek, "nazalni sprej", koji bi se koristio umesto klasične vakcine.

Nadamo se da će i na ovom novom projektu sarađivati "Torlak" i "Gamaleja", istakao je Popović, podsećajući da je Srbija prva države u Evropi i svetu kojoj je Rusija dala dozvolu da proizvodi "Sputnjik V".

XS
SM
MD
LG