Linkovi

Blede nade u povratak Irana nuklearnom sporazumu


Arhiva - Tehničar hoda kroz postrojenje za konvencionalnu preradu uranijuma u Isfahanu, 450 kilometara južno od Teherana, 3. februara 2007.
Arhiva - Tehničar hoda kroz postrojenje za konvencionalnu preradu uranijuma u Isfahanu, 450 kilometara južno od Teherana, 3. februara 2007.

Napori da se Teheran vrati na uslove iranskog nuklearnog sporazuma u opasnosti su da ne uspeju, što je primoralo Sjedinjene Države i njihove saveznike da razmotre nediplomatske opcije za suzbijanje pretnje, navode najviši američki zvaničnici.

Mesecima su SAD, zajedno sa drugim velikim silama, pokušavale da spasu sporazum iz 2015. godine, formalno poznat kao Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA) kroz niz indirektnih razgovora u Beču. Ali ti razgovori su zastali, a ključni zvaničnici u Vašingtonu sada upozoravaju da vreme brzo ističe.

"Sa svakim danom i odbijanjem Irana da se uključi u dobroj veri, pista postaje sve kraća", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u sredu novinarima tokom konferencije za štampu sa kolegama iz Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata u Vašingtonu.

"I dalje verujemo da je diplomatija najefikasniji način za to, ali potrebno je dvoje da se uključe u diplomatiju, a od Irana nismo videli spremnost za tako nešto", rekao je on. "Spremni smo da pređemo na druge opcije ako Iran ne promeni kurs".

Specijalni izaslanik Vašingtona za Iran Robert Meli ponudio je podjednako mračnu ocenu tokom virtuelnog razgovora ranije u sredu.

"Realni smo. Znamo da postoji dobra mogućnost da će Iran izabrati drugačiji put", rekao je Meli na pitanje o nadama da će Teheran da se vrati u sklad sa iranskim nuklearnim sporazumom.

"Moramo se pripremiti za svet... u kojem Iran nema ograničenja u svom nuklearnom programu i moramo razmotriti opcije kako da se nosimo s tim", rekao je Meli. "Svaki dan koji prolazi prolazi dobijamo deo iranskog odgovora, svaki dan koji se ne vraćaju za sto, svaki dan kada daju izjavu o tome koliko je malo postignuto u Beču".

Sjedinjene Države su se povukle iz sporazuma 2018. godine, pod tadašnjom predsednikom SAD Donaldom Trampom, u okviru kampanje "maksimalnog pritiska" Trumpove administracije za ograničavanje iranskih nuklearnih ambicija i onoga što je opisao kao zlonamerne aktivnosti Teherana.

Kao odgovor na povlačenje SAD, Iran je sve više odustajao od obaveza preuzetih sporazumom obogaćivanjem uranijuma na sve viši nivo čistoće i držanjem većih zaliha obogaćenog nuklearnog materijala.

Kako bi privukao Teheran da se vrati nuklearnom sporazumu, Meli je rekao da je Vashington ponudio da se ukinu sve sankcije "koje nisu u skladu sa JCPOA".

Međutim, rekao je on, iako se činilo da ponuda stvara neki početni zamah, svaki napredak koji je postignut zaustavljen je nakon izbora novog iranskog predsjednika Ebrahima Raisija.

Državni sekretar Blinken upozorio je u sredu da iransko rukovodstvo igra opasnu igru.

"Ujedinjeni smo u stavu da se Iranu ne može dozvoliti nabavka nuklearnog oružja", rekao je on novinarima. "Spremni smo da pređemo na druge opcije ako Iran ne promeni kurs".

Izraelski ministar inostranih poslova Jair Lapid rekao je da su te druge opcije srž razgovora u sredu u Stejt departmentu sa Blinkenom i ministrom inostranih poslova UAE šeikom Abdulahom bin Zajedom Al Nahjanom.

"Svaki dan koji prolazi, svako odlaganje pregovora približava Iran nuklearnoj bombi", rekao je Lapid. "Ponekad svet mora da pokaže svoju ruku kako bi bio siguran da Iran razume posledice trčanja za tim da postane nuklearna sila".

XS
SM
MD
LG