Linkovi

Bivšoj državnoj sekretarki u MUP-u Srbije Dijani Hrkalović određen pritvor


Dijana Hrlaković, generalna sekretarka MUP-a Srbije 2018-2019 (Foto: Sajt Vlade Srbije)
Dijana Hrlaković, generalna sekretarka MUP-a Srbije 2018-2019 (Foto: Sajt Vlade Srbije)

Privedenoj bivšoj sekretarki Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Dijani Hrkalović sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu posle saslušanja odredio je pritvor koji može trajati najduže 30 dana, saopšteno je iz Višeg suda, prenosi FoNet.

U saopštenju se navodi da se Dijani Hrkalović stavlja na teret da je izvršila produženo krivično delo trgovina uticajem.

Kako se dodaje, Dijani Hrkalović je određen pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da bi boravkom na slobodi ometala postupak uticanjem na svedoke. Protiv rešenja o određivanju pritvora okrivljena i branioci imaju pravo žalbe u roku od tri dana od dana prijema rešenja.

Dijana Hrkalović bila je sekretar Uprave kriminalističke policije (UKP) 2015-2017, nakon čega je obavljala funkciju državne seretarke MUP-a 2018-2019.

Vučić o razlozima privođenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je Dijana Hrkalović privedena u vezi sa ubistvom Vlastimira Miloševića na šinama u Ulici kraljice Marije u Beogradu, 2017. godine.

"Onoliko koliko sam mogao da čujem od ministra, reč je o dokazima koje danas poseduju nadležni državni organi, a vezano za čuveno ubistvo na šinama gospodina Miloševića, da je posle toga, pretpostavljam, zamenjivan DNK, i da su neki ljudi koji su učestvovali u ubistvu oslobođeni, a nisu kažnjeni za najteže krivično delo", kazao je Vučić gostujući na TV Prva, prenosi N1.

Upitan da li je istina da je Hrkalović osumnjičena da je uklanjala dokaze posle ubistva Miloševića, Vučić je rekao da ne može o tome da govori i da je to pitanje za nadležne pravosudne organe.

BIRN je objavio svoja saznanja prema kojima se krivična prijava protiv Dijane Hrkalović zasniva na iskazu njenog kolege Dejana Milenkovića da policija nije na vreme dostavila izveštaje o otvaranju mobilnih telefona pronađenih nakon ubistva Vlastimira Miloševića.

Krivična prijava bila je povod za njeno privođenje u Tužilaštvo za organizovani kriminal, a prema saznanjima BIRN-a, ta prijava je tereti da nije na vreme tužilaštvu dostavila izveštaje o otvaranju telefona koji su pronađeni nakon tog ubistva, već tek pred početak suđenja.

Istraživački portal dalje piše da je Milenković u svom iskazu policiji konstatovao da je zbog Hrkalovićeve te izveštaje dostavio kasno, zbog čega tužilaštvo nije moglo da se spremi za taj sudski proces.

Hrkalovićkin branilac Sead Spahović za BIRN je rekao da ona tokom jučerašnjeg saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal nije priznala krivično delo koje joj se stavlja na teret.

XS
SM
MD
LG