Linkovi

Kurti: ZSO nije u skladu sa Ustavom Kosova, nek Srbija promeni svoj Ustav


Premijer Kosova Aljbin Kurti na konferenciji za novinare u Prištini, 16. novembra 2021. (Foto: VOA)
Premijer Kosova Aljbin Kurti na konferenciji za novinare u Prištini, 16. novembra 2021. (Foto: VOA)

Premijer Kosova Aljbin Kurti ponovio je da "jednoetnička Zajednica srpskih opština nije u skladu sa Ustavom Kosova", odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije na kojoj je saopštio da imenuje Rifata Ljatifija za novog minsitra zdravlja.

Kurti je naveo da njegov naredni susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu zavisi od današnje runde dijaloga koji vode glavni pregovarači Kosova i Srbije i istakao da je trenutno jedna od glavnih tema pitanje nestalih lica.

„Sporazum o pitanju nestalih ne može da čeka, o konkretnijim rezultatima ne bih prejudicirao, ne samo jer nisam tamo, nego i sastanak koji je najavljen sa predsednikom Srbije verujem da zavisi i od činjenice kako će proteći ova nedelja sa razgovorima u Briselu s jedne strane, a s druge strane koliko ćemo moći dobro da pripremimo treći sastanak između nas. Mi smo izrazili nedavno spremnost za načelni dijalog iz kojeg će korist ostvariti građani, a ne političari“, rekao je Kurti.

Na pitanje novinara da li će i kada biti formirana Zajednica srpskih opština Kurti je ponovio svoj raniji stav.

„Asocijacija kosovskih opština sa većinskim Srbima kao jednoetnička nije u skladu sa duhom ni sa slovom Ustava Republike Kosova i ja verujem da Ustav treba da promeni Srbija u drugoj rečenici preambule, gde stoji da je Kosovo sastavni deo Srbije - u raskoraku sa realnošću Kosova od 17. februara“.

Za razliku od ranijih konferencija za medije, premijer Kosova bio je raposložen da odgovara na pitanja novinara. Jedno od pitanja upućeno Kurtiju bilo je i zašto kao premijer do sada nije posetio nijednu većinski srpsku opštinu.

„Ja većinu kosovskih opština nisam uspeo da posetim kao premijer Republike Kosova zbog pandemije i zbog mnogih angažovanja, ali svakako da ću ih posetiti i bićete na vreme upoznati sa time“, rekao je Kurti.

Pojedine srpske novinare je zanimalo i na osnovu čega najviši kosovski zvaničnici, među kojima je i on, u javnosti često govore o „genocidu koji je Srbija počinila na Kosovu“, ako to nijedan sud do sada nije potvrdio.

“Ne radi se o onom genocidu iz 19. veka nego se radi o genocidu koji smo mi doživeli, svi mi ovde sa našim životma. Dakle, nema potrebe da pitamo ni dedu ni pradedu, niti da čitamo knjige istorije, nego ovde mi imamo u kolektivnom sećanju šta se desilo '98. i '99. godine, a posebno u proleće '99. kada je Srbija, Jugoslavija, Miloševićeva bila bombardovana od aviona NATO-a, a šta su radili na terenu ovde srpske snage. Za nas nema nikakve sumnje da je to bio genocid i doći će dan kada će se to potvrditi i onima koji ili nisu videli ili ne žele da vide“, naveo je Kurti.

Rifat Ljatifi, novi ministar zdravlja Kosova, tokom poredstavljanja na konferenciji za novinare u Prištini, 16. novembra 2021. (Foto: VOA)
Rifat Ljatifi, novi ministar zdravlja Kosova, tokom poredstavljanja na konferenciji za novinare u Prištini, 16. novembra 2021. (Foto: VOA)

Kurti je na takođe predstavio novog ministra zdravlja Kosova Rifata Ljatifija, koji je živeo i radio u SAD, a 2009. godine bio je savetnik tadašnjeg premijera, Hašima Tačija u oblasti zdravstva. Ljatifi je bećao da će se potruditi da oporavi kosovski zdravstveni sistem i da će mu jedan od prioriteta biti da „zaustavi odlazak lekara sa Kosova“.

XS
SM
MD
LG