Linkovi

Britanija podigla nivo upozorenja na kovid, Izrael proširio crvenu listu


ARHIVA - Stanica podzemne železnice u Londonu (Foto: AP/Alastair Grant)
ARHIVA - Stanica podzemne železnice u Londonu (Foto: AP/Alastair Grant)

Velika Britanija je u nedelju podigla nivo upozorenja na kovid sa trećeg na četvrti (od maksimalnih pet) zbog brzog širenja omikron soja, a po preporuci glavnih zdravstvenih zvaničnika.

"Rani dokazi pokazuju da se omikron širi mnogo brže od delte i da je zaštita koju vakcina pruža protiv simtomatičnih slučajeva bolesti od omikrona smanjena. Podaci o ozbiljnosti će biti jasniji narednih nedelja, ali već ima hospitalizacija zbog omikrona i verovatno će brzo rasti", naveli su u saopštenju glavni zdravstveni zvaničnici Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske.

Odluka o podizanju nivoa upozorenja na četvrti, na kojem je Britanija poslednji put bila u maju, odražava stav zdravstvenih vlasti da je stopa prenošenja visoka.

Najviši, peti nivo upozorenja, značio bi da postoji opasnost od preopterećenja zdravstvenih službi.

U međuvremenu, Izrael je u nedelju saopštio da će zbog širenja omikrona dodati Britaniju i Dansku na svoju "crvenu" listu zemalja u koje Izraelci neće smeti da putuju.

Ograničenja na putovanje u te dve zemlje stupiće na snagu u sredu, saopštio je na konferenciji za novinare visoki izraelski zvaničnik.

Izrael je već zabranio ulazak stranaca u zemlju da bi suzbio širenje zaraze kovidom i uveo obaveznu samoizolaciju od 3 do 7 dana za Izraelce koji se vraćaju iz inostranstva.

Od otkrića omikrona, na "crvenom" spisku Izraela našlo se oko 50 zemalja, uglavnom afičkih.

U Izraelu je potvrđeno 55 slučajeva zaraze omikronom, zbog čega vlasti pokušavaju da ubrzaju program imunizacije dok istovremeno razmatraju strože sprovođenje uredbe za nošenje maski.

XS
SM
MD
LG