Linkovi

Mediji: Regulatori u ponedeljak odobravaju buster dozu vakcine za adolescente


Pitanje u vezi sa dodatnim dozama za decu starijeg uzrasta aktuelizovano je u trenutku kada se Sjedinjene Države suočavaju sa novim talasom zaraze varijantom omikron – jer je broj novoobolelih u porastu. (AP/Matt Slocum)
Pitanje u vezi sa dodatnim dozama za decu starijeg uzrasta aktuelizovano je u trenutku kada se Sjedinjene Države suočavaju sa novim talasom zaraze varijantom omikron – jer je broj novoobolelih u porastu. (AP/Matt Slocum)

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) planira da u ponedeljak odobri buster doze Fajzer-Bajontek vakcine protiv Kovida 19 za uzrast od 12 do 15 godina, preneo je dnevnik Njujork tajms, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa situacijom.

Američki regulatori, kako se navodi u izveštaju Njujork tajmsa, takođe planiraju da dozvole da adolescenti i punoljetni građani prime treću dozu Fajzerove vakcine pet meseci nakon druge, umesto posle pola godine kako je trenutno slučaj.

Očekuje se da bude odobren i buster za decu od 5 do 11 godina sa oslabljenim imunitetom. Savetodavni odbor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) planira da sredinom naredne nedelje glasa o tome da li da preporuči ove promene, navodi Njujork tajms.

FDA nije komentarisala izveštaj američkog dnevnika, prenosi Rojters.

Šefica CDC-a Rošel Valenski prethodno je rekla da bi dobrenje za treću dozu vakcine za decu uzrasta od 12 do 15 godina moglo bi da bude izdato za nekoliko dana ili nedelja.

Uprava za hranu i lekove (FDA) bavi se trenutno tim pitanjem. Naravno, CDC će brzo slediti upustva koja budemo dobili od njih i nadam se da će se to dogoditi u narednim nedeljama“, rekla je Valenski za Si-En-En.

Nije međutim i dalje jasno da li su kompanije "Fajzer" i "Bajontek", jedini proizvođači čije su vakcine dostupne deci, zatražili odobrenje dodatne doze za adolescente uzrasta 12 do 15 godina.

Predstavnici te dve kompanije nisu odgovorili na upit agencije Rojters u vezi sa tim.

Dodatne doze odobrene su za adolescente uzrasta od 16 i 17 godina i sve odrasle građane u SAD.

Pitanje u vezi sa dodatnim dozama za decu starijeg uzrasta aktuelizovano je u trenutku kada se Sjedinjene Države suočavaju sa novim talasom zaraze varijantom omikron – jer je broj novoobolelih u porastu.

Prethodno je odobrena vakcinacija dece uzrasta od 5-12 godina – procesa koji je započeo pre nekoliko nedelja.

Rošel Valenski je rekla i da se ne očekuje skoro odobrenje vakcine za decu mlađu od 5 godina.

Kompanije i proizvođači rade na imunizaciji dece mlađe od 5 godina. To se neće dogoditi u narednom mesecu", rekla je ona.

„Fajzer“ je ranije tokom meseca objavio da razmatra o režimu od tri vakcine protiv kovida za decu uzrasta od 2 do 16 godina, dok su rezultati istraživanja pokazali da trostruka doza kod ljudi starijih od 16 godina pružaju veću zaštitu od kovida.

XS
SM
MD
LG