Linkovi

EU predlaže ublažavanje restrikcija za strane putnike


ARHIVA - Putnici pokazuju dokumenta na pasoškoj kontroli na međunarodnom aerodromu Šarl Degol u Parizu, 1. februara 2021.
ARHIVA - Putnici pokazuju dokumenta na pasoškoj kontroli na međunarodnom aerodromu Šarl Degol u Parizu, 1. februara 2021.

Članice Evropske unije dogovorile su se u utorak da dodatno olakšaju ulazak u 27 zemalja bloka turistima koji su vakcinisani ili su se oporavili od kovida 19.

Savet Evrope je preporučio da zemlje EU u martu ukinu sve zahteve za testiranje i karantin ljudima koji su primili vakcine dozvoljene u Uninji, ili one koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Pojedinci koji su dobili poslednju dozu osnovne vakcine najmanje 14, a najviše 270 dana pre dolaska u Evropu, ili oni koji su dobili buster dozu, moći će da putuju u zemlje EU, a isto važi za one koji su se oporavili od kovida u prethodnih 180 dana.

Evropska komisija je pozdravila ove neobavezujuće smernice, prema kojima nikakvo testiranje ili dodatni zahtevi ne treba da važe za decu mlađu od šest godinan koja putuju u pratnji odraslih.

ARHIVA: Putnica na aerodromu u Rimu, 30. juna 2020.
ARHIVA: Putnica na aerodromu u Rimu, 30. juna 2020.

“Promene će dalje olakšati putnicima van Unije ulazak u EU, i uzimaju u obzir evoluciju pandemije, porast vakcinacije širom sveta i podelu buster doza", saopštila je EK.

Od putnika koji su primili vakcine koje odobrava SZO ali nisu dozvoljene u Evropskoj uniji i dalje bi moglo da se traži da pokažu negativan PCR test ili da provedu neko vreme u karantinu, rekao je Evropski savet.

EU je do sada odborila vakcine protiv kovida koje su razvili Fajzer-Bajontek, Moderna, Astra Zeneka, Džonson i Džonson i Novavaks.

XS
SM
MD
LG