Linkovi

EU kupuje oružje za Ukrajinu, zabranjuje ruske medije i avione


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Evropska unija pooštriće sankcije Rusiji, uvesti kaznene mere protiv Belorusije i finansirati oružje za Ukrajinu da bi joj pomogla da se brani od ruske invazije, saopštili su najviši zvaničnici EU.

"Prvi put ikada, Evropska unija će finansirati kupovinu i isporuku oružja i druge opreme zemlji koja je pod napadom", poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Dodala je da će EU zatvoriti vazdušni prostor za ruske avione, uključujući i privatne letelice ruskih oligarha.

Brisel će takođe zabraniti rusku državnu televizijsku mrežu "Raša tudej" i novinsku agenciju Sputnjik. Fon der Lajen je rekla da će ih to onemogućiti da "šire laži da bi opravdali Putinov rat i izazivali podele u našoj uniji".

EU će zabraniti uvoz proizvoda iz Belorusije, od goriva do duvana do železa i čelika.

Brisel planira da izdvoji 450 miliona eura za oružje Ukrajini, prenela je agencija Rojters pozivajući se na izvor iz Evropske komisije, dok će 50 miliona biti utrošeno na resurse kao što su medicinske zalihe.

Ministri inostranih poslova EU podržali su stupanje na snagu novih sankcija Rusiji do ponedeljka, saopštio je visoki predstavnikk za spoljnu politiku Žozep Borelj.

"Radili smo veoma naporno tokom vikenda i želimo da neke odluke, koje bi trebalo da sprovedemo, budu usaglašene i primenjene pre sutra kada centralne banke ponovo počinju sa radom", rekao je Borelj na konferenciji za novinare.

U međuvremenu, brojne evropske zemlje i Kanada zatvorile su vazdušni prostor za ruske avione.

Slilčan potez razmatraju i Sjedinjene Države, ali još nisu donele konačnu odluku, saopštili su američki zvaničnici.

Širom Evrope, u nedelju su održani masovni antiratni protesti zbog ruske invazije na Ukrajinu. Protesta je bilo i u Rusiji, gde je policija uhapsila stotine demonstranata.

Protest u Rusiji
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

XS
SM
MD
LG