Linkovi

Crnogorski ministar: Osuđujem rusku agresiju, ali sankcionisanjem Putina nećemo uraditi ništa


ARHIVA - Crnogorski ministar finansija Milojko Spajić (Foto: Reuters, Stevo Vasiljević)
ARHIVA - Crnogorski ministar finansija Milojko Spajić (Foto: Reuters, Stevo Vasiljević)

Ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore u tehničkom mandatu Milojko Spajić kazao je u srijedu, da osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu, naveo je da Crna Gora treba da se uskladi sa politikama EU, jer je “naš geopolitički cilj ulazak u EU”, ali naglasio da je “katastrofa da se neko raduje sankcijama, da misli da su te sankcije rješenje svih rješenja”.

"Ja svoje evropejstvo ne treba da dokazujem nikome. Ja i ministar Milatović smo bili u zapadnim zemljama i te vrijednosti nosimo u sebi, želimo da ih prenesemo u Crnu Goru. Aspolutno smo protiv agresije Rusije nad Ukrajinom i osuđujemo takav čin. Moj lični stav je da je to bila katastrofalna agresija i da je to jako loša stvar koja će biti prvenstveno loša za Rusiju, a onda za Evropu. Time Evropa ulazi u jedan vrlo težak ekonomski ciklus, ogromnog povećanja cijena, ogromne neizvijesnosti. Mislim da je takva situacija trebalo da bude prevenirana”, kazao je Spajić.

On je rekao da se “ovdje kod nas ljudi ponekad raduju sankcijama” i dodao da je on “dijete koje je 90-ih bilo u Crnoj Gori”.

“Ja sam živio kroz te sankcije 90-ih. Ja sam lično bio protiv Slobodana Miloševića, nije mi se svidio taj režim, ali sankcije, mislite li da su te sankcije pomogle da se taj čovjek zbaci? Taj čovjek je bio na vlasti još deset godina nakon sankcija i to još jače poslije tih sankcija”, rekao je Spajić i naglasio da “ne može da vjeruje da neko u Crnoj Gori može da se raduje sankcijama, a da je proživio devedesete i da misli da su sankcije čarobni štapić koji će sada da pomogne”.

Mislite da će Putin ikad doći u Crnu Goru? Neće. Mislite li da ćemo sankcionisanjem Putina bilo šta uraditi? Nećemo ništa uraditi. Ali da li ću ja glasati, sigurno da hoću, zato što je to politika EU. Mi kao odgovorna država treba da se uskladimo sa politikama EU, naš cilj je ulazak u EU. Sigurno da ćemo se prema tom pitanju odnijeti i kao prema svakom drugom pitanju, u skaldu sa našim evropskim putem”, kazao je Spajić, ali naglasio da je njemu “ katastrofa da se neko raduje sankcijama, da misli da su te sankcije rješenje svih rješenja”.

“Mi ne treba da imamo rusofobnu politiku kao Crna Gora. Mi imamo stotina godina sjajnih odnosa sa Rusijom, ali sa druge strane Rusija je napravila neke katastrofalane poteze. Ponavljam, mi do kraja osuđujemo jedan takav potez agresije, to je agresija i to je katastrofalan potez Rusije prema Ukrajini , suverenoj zemlji, koja je takođe bila prijateljski nastrojena prema Crnoj Gori. Uvijek smo imali samo korist od Ukrajine, imali smo prošle godine osam odsto turista iz Ukrajine”, naveo je ministar Spajić.

Crnogorski ministar finansija kaže da “postoji potreba da Evropa komunicira sa Rusijom da se nađe minimalni zajednički interes, da se Ukrajina sačuva, da se dijalog pospiješi, da se nađe način, neka poluga prema Rusiji”. Podsjeća da “Njemačka nije uvela sankcije za energente koje su uvele Amerika i Engleska”.

Spajić je, na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitana novinara, takođe, rekao da “nema pojma koje su to sankcije”.

“Sada mi treba na Vladi da glasamo, ja prvi put čujem. Znate li kako su se donosile sankcije Rusiji do sada? Time što je ministar vanjskih poslova potpisivao te sankcije bez znanja Vlade. On je mene lično,recimo, upoznavo šta se ikako dešava, ali to nije prolazilo Vladu. Sada prvi put to treba da bude na Vladi, da se razmatra. To su sveobuhvatne sankcije. Imate Njemačku koja nije pristala na sankcije energentima zato što je to strateški bitno za njih. Šta je strateški bitno za Crnu Goru? Kakve te sankcije treba da budu?”, navodi Spajić.

Komisija za politički sistem Vlade Crne Gore, kojom predsjedava portpredsjednik Vlade Dritan Abazović, usvojila je jednoglasno paket sankcija Rusiji koji je prethodno usvojio Savjet Evropske unije (EU).

Sankcije se, pored ostalog, sankcije odnose na 696 ruskih državljana, kao i na finansijske institucije, imovinu, promet i distribuciju dobara, a na spisku su, između ostalih, predsjednik Rusije Vladimir Putin, premijer Mihail Mišustin, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ministar unutrašnjih poslova Rusije Vladimir Kolokoljcev, portparol kremlja Dmitrij Peskov, predsjednik ruske Republike Čečenije Ramzan Kadirov, bivši predsjednik Rusije i aktuelni potpredsjednik Ruskog vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev.

Iako se Crna Gora pridružila svim ekonomskim i individualnim sankcijama EU protiv Rusije, u MANS-u kažu da je “samo pridruživanje EU u nametanju sankcijama Rusiji, zbog agresije na Ukrajinu, prije svega politička odluka iza koje ne stoji bilo koja konkretna akcija”.

XS
SM
MD
LG