Linkovi

Srušio se avion u Kini sa 132 putnika, nema naznaka da je neko preživeo


Avion kompanije Čajna istern erlajns, arhivska fotografija
Avion kompanije Čajna istern erlajns, arhivska fotografija

PEKING - Avion Boing 737 kineske aviokompanije Čajna istern erlajns srušio se u planinama na jugu Kine, na putu od Kunminga do Guangžoa, saopštila je kineska Civilna uprava letenja.

Usled nesreće, koja se smatra najvećom te vrste u Kini u poslednjih skoro deceniju, nastao je šumski požar koji je bilo moguće videti iz svemira.

U avionu su bila 132 putnika i članova posade, a sedam sati posle gubljenja komunikacije sa letelicom i dalje nije poznato da li je neko preživeo nesreću.

Kineski zvaničnici saopštili su da se avion srušio blizu grada Vužou u oblasti Guangši.

Mediji su preneli da nema naznaka da u padu aviona ima preživelih, kao i da je aviokompanija saopštila da duboko žali za putnicima i članovima posade koji su poginuli.

Uzrok pada aviona nije poznat, a aviokompanija je saopštila da se istražuje.

Prema medijskim navodima, avion se zapalio prilikom obrušavanja na bambusovo drveće.

Podaci sa sajta Flihghradar24 ukazuju da je avion posle sat i 11 minuta letenja izgubio kontakt. Reč je o Boingu 737-800 starom šest godina.

Spasilačke ekipe su na terenu, saopštila je Civilna uprava letenja.

Kineski predsednik Ši Đinping je pozvao da se što je pre moguće utvrdi uzrok pada aviona, kao i da se obezbedi apsolutna sigurnost letenja, prenela je kineska televizija CCTV.

Portparol Boinga je saopštio da je kompanija dobila informacije iz medija, i da prikuplja dodatna saznanja o tome šta se dogodilo.

Kina ima najbolji skor na svetu u oblasti bezbednosti u aviosaobraćaju, u protekloj deceniji. Poslednja avionska nesreća dogodila se 2010. kada je poginulo 44 od 96 putnika u avionu Henan erlanjsa, prilikom sletanja na aerodrom u Jinćunu gde je bila slaba vidljivost.

XS
SM
MD
LG