Linkovi

Bela kuća: Bajden i evropski lideri zabrinuti zbog ruskih brutalnih taktika u Ukrajini


Džo Bajden sa suprugom Džil na travnjaku Bele kuće, po povratku iz Delavera gde su proveli vikend
Džo Bajden sa suprugom Džil na travnjaku Bele kuće, po povratku iz Delavera gde su proveli vikend

VAŠINGTON -Američki predsednik Džo Bajden i evropski lideri razgovarali su u ponedeljak o "ozbiljnoj zabrinutosti zbog brutalnih taktika Rusije u Ukrajini, uključujući i napade na civile", saopšteno je iz Bele kuće.

U saopštenju se navodi da je tokom razgovora takođe naglašena dalja podrška Ukrajini, između ostalog i davanjem bezbednosne pomoći "hrabrim Ukrajincima koji brane zemlju od ruske agresije" i humanitarne pomoći "milionima Ukrajinaca koji su pobegli od nasilja".

Bajden je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i premijerima Italije i Britanije, Marijom Dragijem i Borisom Džonsonom, razgovarao i o "nedavnim diplomatskim naporima u okviru pokušaja Ukrajine da se postigne primirje".

Predsednik Bajden otputovaće ove nedelje u Evropu na hitan sastanak sa predstavnicima NATO-a i evropskih zemalja. Prvo će putovati u Brisel a potom u Poljsku, potvrdila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Poljska je jedna od ključnih zapadnih saveznica u aktuelnom ratu. U toj zemlji nalaze se hiljade američkih vojnika, kao i više od 2 miliona ukrajinskih izbeglica.

Bajden će se u Varšavi u nedelju sastati sa predsednikom Andžejem Dudom, a teme razgovora biće kako SAD i saveznici odgovaraju na humanitarnu krizu u Ukrajini koju je uzrokovao napad Rusije. Nije planirano da Bajden otputuje u Ukrajinu.

Sa Bajdenom će u Evropu otputovati i sekretar za odbranu Lojd Ostin.

Državi sekretar SAD Entoni Blinken je, tokom posete Poljskoj, nakratko prešao u Ukajinu sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, u znak solidarnosti. Poljska je jedna od članica NATO-a koja je najglasnija u apelima da se alijansa aktivnije uključi i spreči rat.

Bajden i NATO poručuju da će obezbediti oružje i drugu vrstu podrške Ukrajini, ali da se neće direktno uključivati u rat jer bi to značilo eskaliranje sukoba.

Pentagon je početkom marta odbio i ponudu Poljske da Ukrajini obezbedi MIG borbene avione preko NATO baze, uz obrazloženje da postoji veliki rizik od eskalacije rata ako se to realizuje.

Pentagon je u ponedeljak optužio ruske snage za ratne zločine u Ukrajini i najavio da će pomoći da se za to prikupe dokazi. Takođe je optužio Kremlj za izvođenje nasumičnih napada.

"Svakako vidimo jasne dokaze da su ruske snage odgovorne za ratne zločine i pomoći ćemo da se za to prikupe dokazi. Međutim, postoji istražni proces i pustićemo da se on sprovodi. Doprinećemo tom istražnom procesu. A šta će biti rezultat, to nije odluka koju će doneti lideri Pentagona", rekao je novinarima portparol Džon Kirbi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozvao SAD da ukrajinskoj vojsci daju više letelica i sistema za protivvazdušnu odbranu.

NATO i SAD su odbili molbu Zelenskog da se zatvori nebo iznad Ukrajine, rekavši da bi to direktno uvuklo zapadne zemlje u konflikt sa Rusijom.

XS
SM
MD
LG