Linkovi

Guvernerka Mejna: Crna Gora izvor stabilnosti na Balkanu u svijetlu ruske invazije


Guvernerka Mejna Dženet Mils sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore brigadnim generalom Milutinom Đurovićem (desno) i komandantom Nacionalne garde Mejna Daglasom Farnamom (Foto: maine.gov)
Guvernerka Mejna Dženet Mils sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore brigadnim generalom Milutinom Đurovićem (desno) i komandantom Nacionalne garde Mejna Daglasom Farnamom (Foto: maine.gov)

"Građani Mejna pozdravljaju riješenost crnogorskog naroda da bude izvor stabilnosti i slobode u regionu Balkana u svijetlu ruske invazije na Ukrajinu", poručila je u ponedeljak guvernerka Mejna Dženet Mils.

U saopštenju, objavljenom na zvaničnom vebsajtu države Mejn, navodi se da se Mils sastala sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Milutinom Đurovićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti toj američkoj državi u okviru Programa državnog partnerstva sa Crnom Gorom.

"Radujem se nastavku partnerstva Mejna i Crne Gore, i u duhu toga, zadovoljstvo mi je da danas proglasim "Danom partnerstva Crne Gore i Mejna" u čast 15 godina prijateljstva i bezbjednosne saradnje", ističe se u saopštenju.

“Uvijek je mi je zadovoljstvo da poželim dobrodošlicu našim crnogorskim prijateljima. Naše organizacije su dijelile mnogo tokom 15 godina partnerstva - od pješadijskih taktika i liderskih vježbi do podrške u sajber bezbjednosti i planova za upravljanje vanrednim situacijama. Bila nam je privilegija što smo bili uz njih 2017. godine kada su se zvanično pridružili NATO-u i radujemo se mogim godinama prijateljstva i saradnje", naglasio je komandant Nacionalne garde Mejna, general-major Daglas Farnam.

U saopštenju se podsjeća da je partnerstvo Nacionalne garde Mejna i Crne Gore uspostavljeno 7. decembra 2006. godine, kroz Program državnog partnerstva (SPP), te da su crnogorski zvaničnici u prvoj posjeti Mejnu od obilježavanja 15. godišnjice partnerstva u decembru prošle godine.

Takođe se navodi da postoji 85 partnerstava između vojski savezničkih i partnerskih nacija i elemenata državnih Nacionalnih gardi, te da svaka od 54 američkih država i teritorija ima najmanje jednog državnog partnera.

Vojska Srbije ima 15-godišnje partnerstvo sa Nacionalnom gardom Ohaja.

XS
SM
MD
LG