Linkovi

Dodela Oskara: Trijumf "Kode", minut ćutanja za Ukrajinu i šamar Vila Smita za Krisa Roka


Ekipa filma "CODA", koji je proglašen za najbolje igrano ostvarenje na 94. dodeli Oskara, 27. marta u "Dolbi teatru" u Holivudu (Foto: AP/Chris Pizzello)
Ekipa filma "CODA", koji je proglašen za najbolje igrano ostvarenje na 94. dodeli Oskara, 27. marta u "Dolbi teatru" u Holivudu (Foto: AP/Chris Pizzello)

"Koda" (CODA - Child of Deaf Adults - Dete gluvonemih roditelja), topla priča o porodici gluvonemih ljudi sa ćerkom koja nema taj hendikep, osvojila je Oskara za najbolji film na 94. dodeli nagrada Američke filmske akademije. Džejn Kempion je postala treća žena u istoriji koja je osvojila Oskara za režiju, za film „Moć psa“. Džesika Čestejn je osvojila nagradu za glavnu žensku, a Vil Smit za glavnu mušku ulogu.

Međutim, uzgredna šala na račun supruge Vila Smita pretvorila se u jedan od najšokantijih trenutaka u istoriji Oskara.

Glumac i stendap komičar Kris Rok “ispalio” je seriju šala o nekim od zvezda u prvom redu sedišta u Dolbi Teatru, kada je izašao da uruči Oskara za najbolji dokumetarni film, a zatim je primetio Smita i njegovu suprugu, glumicu Džejdu Pinket Smit.

“Džejda, volim te. Jedva čekam da vidim ‘G.I. Jane 2’", rekao je Rok.

Šala se odnosila na frizuru Pinket Smit i film iz 1997. o ženi vojniku (koju tumači Demi Mur) koja obrije glavu dok trenira da postane članica elitnog tima specijalih snaga američke mornarice.

Pinket Smit je prevrnula očima, a Rok pokušao da izgladi stvari drugom šalom. Nekoliko sekundi kasnije Vil Smit je izašao na scenu, uputio se pravo ka Roku i ošamario ga.

Vil Smit udara šamar Krisu Roku tokom ceremonije dodele Oskara u Los Anđelesu (Foto: Reuters/Brian Snyder)
Vil Smit udara šamar Krisu Roku tokom ceremonije dodele Oskara u Los Anđelesu (Foto: Reuters/Brian Snyder)

Potom se vratio na sedište i rekao Roku da više nikada ne pominje ime njegove supruge u glasnoj tiradi punoj psovki, koja je šokirala publiku. Rok se polako pribrao i nastavio sa uručenjem nagrade. Rokov odgovor i Smitovu tiradu blokirali su producenti programa zbog odloženog prenosa od 10 sekundi, i zvuk nije mogla da čuje američka publika.

Međutim, na društvenim mrežama su se odmah pojavili inserti iz prenosa ceremonije u stranim zemljama, bez cenzure, pa je američka publika mogla da vidi ceo incident.

Smit se kasnije izvinio Akademiji i drugim nominovanima kada je primio Oskara za ulogu u filmu “Kralj Ričard”, priči o ocu legendarnih teniserki Venus i Serene Vilijams. Džejda Pinket Smit od 2018. otvoreno govorio o svojoj autoimunoj bolesti čija je posledica opadanje kose.

Scena iz filma "Dina" (Foto: AP/Warner Bros.)
Scena iz filma "Dina" (Foto: AP/Warner Bros.)

U senci incidenta, naučno-fantastični spektakl "Dina" dobio je najviše Oskara - ukupno šest - za kameru, montažu, originalnu muziku, zvuk, scenografiju i vizuelne efekte.

Za najbolji strani film proglašen je japanski "Povezi me", najbolji dokumentarac "Summer of Soul", a najbolji animirani film Diznijev "Enkanto: Magični svet".

Oskara za epizodnu mušku ulogu dobio je Troj Kotsur, gluvonemi glumac iz filma "Koda", dok je za epizodnu žensku ulogu nagrađena Arijana DeBoz iz "Priče sa zapadne strane".

Najbolja pesma je "No Time to Die" iz istoimenog filma o tajnom agentu 007 Džejmsu Bondu (Nije vreme za umiranje) za koju su tekst i muziku napisali Bili Ajliš i Fineas O'Konel.

Tokom ceremonije održan je minut ćutanja povodom rata u Ukrajini, neki su nosili plavo-žuta obeležja, a emitovan je i kratak video u kojem se poziva na podršku Ukrajini.

XS
SM
MD
LG