Linkovi

Crveni krst: Pokušaćemo opet da bezbedno evakuišemo civile iz Marijupolja


Radnici Crvenog krsta pomažu izbeglicama iz Marijupolja u Zaporožji
Radnici Crvenog krsta pomažu izbeglicama iz Marijupolja u Zaporožji

ZAPOROŽJA - Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je u subotu da se nastavlja operacija da se pomogne građanima da napuste opkoljeni grad Marijupolj, nakon što je Rusija saopštila da evakuacija nije uspela i za to okrivila Crveni krst.

U tom gradu ostale su desetine hiljada ljudi, bez struje, hrane i vode i osnovnih potrepština.

Međunarodni komitet Crvenog krsta poslao je tim koji bi vodio konvoj od 54 ukrajinska autobusa i privatnih automobila, ali su se okrenuli i vratili nazad jer "nije bilo uslova da se nastavi sa tim".

"Pokušaćemo ponovo da u subotu obezbedimo prolaz civila", saopštio je prethodno Crveni krst.

Rusija i Ukrajina dogovorile su se da otvaraju humanitarne koridore za evakaciju civila, ali to je često nemoguće sprovesti jer se dejstva ne prekidaju, za šta se dve strane međusobno optužuju.

Crveni krst kaže da su ovu akciju u Marijupolju odobrile obe strane, ali da se usklađuju detalji o vremenu dolaska konvoja i njegovoj kranjoj destinaciji.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da konvoj Crvenog krsta nije mogao da dođe do Marijupolja u petak i subotu i za to okrivilo tu međunarodnu organizaciju, prenela je ruska novinska agencija RIA.

Predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da se ruska vojska pomera ka regionu Donbasa u pravcu Harkova.

"Nadam se da i dalje postoji rešenje za situaciju u Marijupolju", rekao je Zelenski i ocenio da "ceo svet treba da reaguje na ovu humanitarnu katastrofu".

Zamenica premijera Irina Vereščuk saopštila je da je sa prvih linija fronta u subotu ukupno evakuisano 4.127 ljudi.

XS
SM
MD
LG